Ceremonie de comemorare a victimelor atacului Hamas din Israel de la 7 octombrie 2023
Publicat de Adina Sîrbu, 7 octombrie 2024, 20:46
În Capitală a avut loc, astăzi, o ceremonie de comemorare a victimelor atacului Hamas în Israel, din 7 octombrie 2023.
Comemorarea, organizată de Ambasada Statului Israel şi Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, a avut loc în curtea Templului Coral din Bucureşti. Aici a fost amenajată o expoziţie cu fotografii din ziua atacului terorist şi au fost aşezate vaze cu flori galbene, în amintirea celor 1.200 de copii, femei, bărbați și vârstnici uciși cu sânge rece la 7 octombrie 2023.
Ambasadorul Israelului în țara noastră, Lior Ben Dor, a declarat că încă mai există 101 ostatici ţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza, iar Statul Israel va face„orice este nevoie pentru a aduce acasă toţi ostaticii. Diplomatul a apreciat că războiul în care este implicată ţara sa va fi „unul lung”.
„De la începutul acestui război, de la atacul terorist asupra noastră, de pe 7 octombrie, când au omorât peste 1.200 de israelieni, i-au incendiat de vii, au măcelărit oameni care dansau în timpul unei petreceri, au incendiat oameni care încercat să fugă cu maşinile lor, au răpit 240 de persoane, nu doar israelieni, ci şi străini, evrei şi arabi – cetăţeni israelieni. După acest atac terorist, am ştiut că va fi un război lung.”
După 7 octombrie 2023, a adăugat diplomatul, „Hamasului i s-au alăturat atât Hezbollah, cât şi houthi şi Iran în a provoca teroare. Vrem să locuim într-o ţară sigură (…). Aceşti terorişti nu ameninţă doar Israelul. Ei şi agenda distrugerii pe care o au sunt o ameninţare pentru întreaga comunitate internaţională, pentru întreaga civilizaţie. (…) Suntem hotărâţi să facem orice este nevoie pentru a aduce acasă toţi ostaticii. Ştim că mulţi sunt sunt încă în viaţă – bărbaţi, femei, copii, bătrâni. Ştim că acesta este unul dintre obiectivele principale acestui război”, a mai afirmat Lior Ben Dor, care a mulţumit României pentru solidaritatea faţă de ţara sa.
La rândul său, Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a declarat: „Ceea ce s-a întâmplat acum un an a sfâşiat lumea în ansamblul său şi poate că cel mai trist lucru este că la un an distanţă durerea nu s-a stins cu nimic, lucrurile nu au devenit mai simple. Am văzut în schimb, şi trebuie să o spun cu o mare tristeţe, lumea internaţională a înţeles prea puţin din ceea ce s-a întâmplat atunci. Am văzut cum din ce în ce mai mult, în marile capitale ale lumii, în loc să existe marşuri imense în care să se ceară eliberarea ostaticilor şi sprijinirea Statului Israel în lupta cu organizaţiile şi statele teroriste internaţionale, am văzut proteste împotriva Statului Israel, proteste împotriva victimelor, definite ca o formă de răzbunare împotriva unor agresori imaginari. Am văzut, din păcate, chiar şi în România, unele fantome ridicole ale trecutului, care au încercat să îşi folosească poziţiile efemere pentru a face propagandă pentru o coaliţie de grupări şi organizaţii teroriste. Această comemorare este în primul rând despre dorinţa noastră de a vedea ostaticii reîntorşi în siguranţă, de a înţelege atacul împotriva lumii civilizate”, a adăugat Silviu Vexler.
Sursă: AGERPRES/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Facebook, Ambasada Israelului în România