AUDIO | Istoricul britanic Dennis Deletant revine la Universitatea „Ovidius” pentru două evenimente de excepție
Publicat de Adina Sîrbu, 6 octombrie 2024, 13:41
Profesorul britanic Dennis Deletant, care și-a dedicat zeci de ani cercetării istoriei României în secolul XX și care a primit, în luna mai anul acesta, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității „Ovidius” Constanța, se întoarce joi, 10 octombrie, de la ora 12.00, la Facultatea de Istorie și Științe Politice.
De data aceasta, Dennis Deletant, unul dintre cei mai reputați cercetători ai istoriei țării noastre și deținător al cetățeniei române, va susține conferința intitulată „Semnificația loviturii de Stat de la 23 august 1944”. Cu acest prilej, își va lansa noua carte „România 1916 – 1941: O istorie politică”, ce oferă o sinteză detaliată a evenimentelor din perioada interbelică în România, bazată pe o analiză exhaustivă a surselor apărute în ultimele decenii.
Lucrarea sa explorează perioada de la participarea României în Primul Război Mondial până la instaurarea dictaturii militare de către Ion Antonescu și aproape de asediul de la Stalingrad. Istoricul britanic vorbește despre contextul politic, situația țăranilor, experiențele minorităților, corupția, derapajele totalitare și colapsul democrației, puse în paralel cu strategiile statului român de a-și păstra integritatea teritorială în fața amenințării Germaniei naziste și Uniunii Sovietice, într-un tablou din care se desprind limpede resorturile politice și sociale.
Pe lângă sursele mai mult sau mai puțin cunoscute publicului și specialiștilor, Dennis Deletant a consultat materiale inedite din arhivele britanice. În volum sunt reproduse patru documente extrem de valoroase: un raport al spionajului britanic cu privire la situația din Basarabia, din februarie 1918, o descriere a Basarabiei din perspectiva unui ofițer britanic, începând cu 1934, extrase din însemnările corespondentului The Times în România din 1928 până în 1940 și un memoriu inestimabil despre politica externă a României în perioada interbelică, redactat de Iuliu Maniu și transmis guvernului britanic în aprilie 1942.
Detalii aflăm de la Silvia Pascale:
Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Facebook