Directorul Muzeului de Artă Constanta, Lelia Rus-Pîrvan, premiu special la Gala Uniunii Artiștilor Plastici din România
Publicat de Adina Sîrbu, 29 septembrie 2024, 10:55
Săptămâna trecută, pe 25 septembrie, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din București, Muzeului de Artă Constanța i-a fost acordat Premiul Special al Consiliului Director al Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru activitatea curatorială a managerului Lelia Rus-Pîrvan și sprijinul constant acordat artiștilor contemporani.
Distincția i-a fost oferită în cadrul Galei Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru anul 2023, cel mai important eveniment cultural al forului reprezentativ al artiștilor vizuali profesioniști din țară, un demers susținut de Ministerul Culturii.
Directorul Muzeului de Artă Constanța, Lelia Rus-Pîrvan, a declarat pentru Radio Constanța că a fost onorată să primească acest premiu în numele tuturor colegilor săi:
Este o mare bucurie și onoare să ai recunoașterea propriei bresle. Primirea acestei distincții vine să adauge un plus de vizibilitate muzeului nostru și pentru acest lucru aș dori să mulțumesc Consiliului Director al Uniunii Artiștilor Plastici din România și tuturor artiștilor, colegilor, celor mulți care au văzut o dinamică pozitivă în activitatea muzeului nostru. Suntem o echipă mică, dar foarte unită și cred că efortul nostru, al tuturor colegilor care au fost alături de mine, a fost răsplătit prin acest premiu.
Managerul Art Safari și Comisarul României pentru participarea la Bienala de la Veneția, Ioana Ciocan, a susținut laudatio pentru Muzeul de Artă Constanța.
Aceasta a precizat, printre altele, că „Muzeul de Artă Constanța a devenit un punct de referință în spațiul cultural românesc, datorită numeroaselor evenimente interdisciplinare și colaborative realizate: de la artist-talks, audiții și performance-uri, până la ateliere de educație muzeală, cursuri pentru copii, programe dedicate studenților de la facultățile de arte sau licitații caritabile. Printre cele mai ample inițiative se numără prima Bienală Națională de Pictură a Constanței din 2021, cu un rol semnificativ în stimularea mediului cultural național. Prezentarea colecției Muzeului Dinu și Sevasta Vintilă din Topalu la Art Safari în București a avut un impact semnificativ asupra publicului și criticii de artă, prin facilitarea accesului la opere de artă românească remarcabile” a mai punctat Ioana Ciocan.
Redactor: Silvia Pascale/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Muzeul de Artă Constanța