Cod Portocaliu de vreme severă. Sfaturi ale pompierilor militari pentru populație
Publicat de Adina Sîrbu, 29 septembrie 2024, 09:11
Din această seară, de la ora 20.00, județele Constanța și Tulcea se vor afla sub COD PORTOCALIU de vreme severă, cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40…60 l/mp și local peste 70 l/mp, iar vântul va avea intensificări, temporar cu rafale în general de 70…85 km/h.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța s-a întrunit ieri și a stabilit cum vor fi gestionate eventualele probleme. Din această după-amiază, va fi instituit serviciul de permanență în toate primăriile din județul Constanța, pe toată durata avertizării de Cod Portocaliu. Printre altele, autoritățile locale trebuie să monitorizeze situația digurilor, să pregătească spații de adăpostire în cazul în care vor fi inundații și să identifice persoanele vulnerabile care nu se pot autoevacua.
Toate inspectoratele pentru situații de urgență care intră sub incidența codului portocaliu au fost mobilizate astfel încât să intervină rapid și prompt. În acest sens, s-a decis dublarea efectivelor de pompieri în serviciul operativ.
Pompierii ISU Constanța și ISU Tulcea fac apel către locuitorii celor două județe să asculte sfaturile autorităților locale care, în funcție de situația din teren, vor face recomandări de adăpostire și protecție.
De asemenea, recomandă cetățenilor ca în fiecare casă să fie pregătit un rucsac cu obiecte de uz imediat precum ar fi o lanternă, apă de băut, conserve, batoane proteice, pelerine și haine de schimb, baterii pentru încărcarea telefoanelor mobile și orice consideră că le-ar fi necesar în cazul în care vor fi nevoiți să părăsească pentru o perioadă scurtă de timp locuința.
Totodată, în cazul riscului unor inundații rapide, să aibă grijă ca animalele din curte să nu fie blocate în spații închise ori legate, astfel încât să se poată refugia în zone mai înalte. Fermierilor care au animale la păscut ca în această perioadă li se recomandă să evite zonele care pot fi inundate ori se pot acumula cantități mari de apă de pe versanți ori dealuri.
Alte recomandări:
În cazul creșterii debitelor pe râuri sau pârâuri, sfătuim cetățenii să nu traverseze cursurile de apă și să se mențină la distanță de maluri. De asemenea, locuitorii din zonele vizate trebuie să ia măsuri preventive, cum ar fi curățarea șanțurilor și a rigolelor pentru a facilita scurgerea apelor pluviale.
În cazul vântului puternic, evitați trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau elementelor de construcție ce pot fi ușor dislocate.
Conducătorilor auto le recomandăm să evite deplasările în zonele afectate de inundații sau vizate de avertizări meteo. De asemenea, să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenționează să plece la drum.
Conform prognozei meteorologilor din acest moment, codul portocaliu este valabil până luni, 30 septembrie ora 10.00, dar există posibilitatea prelungirii.
Ieri, Autoritățile de la București au transmis prefecților din județele vizate de codurile meteorologice să ia toate măsurile de prevenție și să informeze populația.
Fiecare județ a prezentat stadiul actual al măsurilor luate, incluzând dispunerea serviciului de permanență la nivelul primăriilor, realizarea unei evidențe a persoanelor vulnerabile și cu dizabilități care ar putea avea nevoie de sprijin, verificarea constantă a situației din teren și monitorizarea râurilor și zonelor potențial inundabile.
Șeful DSU a menționat faptul că, pentru județele aflate sub avertizare de cod portocaliu, va fi crescută capacitatea operațională, vor fi prealertate două elicoptere dotate cu troliu și echipament necesar, aflate la Inspectoratul General de Aviație, și va fi menținută în permanență legătura cu personalul MAI prin intermediul sistemului de videoconferință, asigurând astfel o coordonare eficientă și rapidă a intervențiilor.
Redactor: Adina Sîrbu