Programul social RESPECT. Ce schimbări sunt din 2025
Publicat de Doina Sirbu, 27 septembrie 2024, 13:14
Conform H.C.L. nr. 347/29.08.2024, art.1 (2): Cererea- declarație pe propria răspundere se depune de către beneficiar o singură dată, iar beneficiul se acordă anual prin dispoziție a primarului’’.
Pentru anul 2025, persoanele care sunt înregistrate în Programul RESPECT 2024, ale căror carduri vor fi alimentate în luna noiembrie 2024,NU VOR MAI DEPUNE CERERI-DECLARAȚIE, acestea vor fi înscrise automat pentru anul următor.
Persoanele care nu fac parte din această categorie, intenționează să se înscrie în Programul RESPECT 2025 și se încadrează în prevederile HCL nr. 24/2016, cu modificările și completările ulterioare, pot depune cerere-declarație pe propria răspundere în perioada 18.11.2024 – 20.01.2025, astfel:
– online pe platforma D.G.A.S. Constanța la adresa cereri.dgas-ct.ro;
– fizic la Punctul de lucru D.G.A.S. Constanța din strada Duiliu Zamfirescu, nr.4, în intervalul de lucru Luni – Joi orele : 08:00 – 16:00, Vineri 08:00 – 13:00;
– prin Poșta Română la adresa din str. Duiliu Zamfirescu nr. 4 – punctul de lucru al D.G.A.S. Constanța.
Înscrierea în cadrul Programului „RESPECT” se realizează pe baza următoarelor documente:
– cerere tip;
– actul de identitate valabil (CI/BI/CIP/CN);
– documentele prevăzute în cerere la codul de venit corespunzător, după caz.
Cererile – declarație pe propria răspundere se pot ridica de la punctul de lucru situat pe strada Duiliu Zamfirescu, nr. 4 sau se pot descărca de pe site-ul Primăriei municipiului Constanța – Direcția generală de asistență socială Constanța, accesând link-ul Cerere RESPECT.
Reamintim că pot beneficia de Programul „RESPECT” persoanele care se încadrează într-una din următoarele categorii:
- a) persoanele care au calitatea de pensionar sau sunt indemnizate în baza legilor speciale și ale căror venituri lunare cumulate în sumă netă sunt mai mici sau cel mult egale cu suma de 2.024 lei;
- b) persoanele fără niciun venit care împlinesc în anul de referință cel puțin vârsta de 60 de ani;
- c) persoanele cu handicap grav sau accentuat;
- d) persoane care beneficiază de venit minim de incluziune stabilit în baza Legii 196/2016, cu modificările și completările ulterioare;
- e) alte persoane vulnerabile sau aflate în situații de dificultate, care nu se încadrează la lit. a) -d) și care au împlinit cel puțin vârsta de 18 ani în anul de referință (în baza unei anchete sociale).
IMPORTANT!
Modificările intervenite cu privire la domiciliu, reședință, venituri sau orice alte schimbări ale datelor completate în cerere se comunică în scris, în termen de 10 zile, Direcției Generale de Asistență Socială Constanța, Serviciul sprijin comunitar și evenimente sociale, situat în strada Duiliu Zamfirescu nr. 4.
Conform dispozițiilor art.9 alin.(9) din Legea asistenței sociale nr.292/2011, cu modificările și comlpletările ulterioare: ”beneficiile de asistenţă socială finanţate din bugetul de stat şi, după caz, din bugetele locale pot fi acordate sub rezerva achitării de către beneficiar a obligaţiilor de plată faţă de bugetul local şi pot fi executate silit doar în condiţiile prevăzute de actele normative care le instituie și numai în cazurile expres prevăzute de acestea”.
În acest sens, este important ca beneficiarii care accesează acest drept să declare toate veniturile realizate și să achite obligațiile către bugetul local în termenele legale ( 31 martie și 30 septembrie ).
Persoanelor care se află în situația anterior menționată, li se va respinge/înceta dreptul la tichete valorice pe suport electronic, însă pot reintra în program după completarea unei noi cereri, la care atașează dovada achitării obligațiilor la bugetul local.
Astfel, pentru a preveni acordarea unor beneficii necuvenite, D.G.A.S. Constanța efectuează verificări cu privire la veniturile declarate ( inclusiv a veniturilor anuale cum sunt: dividendele, arenda, renta viageră, etc. ) și în cazul în care se constată că acestea depășesc limita maximă de acordare a beneficiului, se procedează la recuperarea sumelor acordate necuvenit.
Ghidul de utilizare al platformei de creare a contului și de adăugare online a cererilor-declarații pentru înscrierea în Programul „RESPECT” poate fi accesat pe site-ul D.G.A.S. Constanța. Informații suplimentare se pot obține la sediul Serviciului sprijin comunitar și evenimente sociale sau la numărul de telefon: 0341.448.530.
Redactor online: Doina Sîrbu / Sursă, foto: Primăria Constanța