Nivelul maxim al viiturii de pe Dunăre, în scădere. Ciclonul Ashey ar putea complica situația
Publicat de Adina Sîrbu, 26 septembrie 2024, 16:47
Prognoza hidrologică de astăzi indică o nouă scădere a nivelului maxim al viiturii de pe Dunăre, care ar urma să ajungă la 7.600 de mc/s la intrarea în ţară, valoare care se va înregistra pe 1 şi 2 octombrie. Specialiştii analizează în ce măsură precipitaţiile abundente prognozate de la sfârşitul acestei săptămâni vor complica situaţia.
După cum anunţa Ministerul Mediului, noi estimări ale meteorologilor sunt aşteptate mâine dimineaţă, când autorităţile naţionale şi locale vor decide dacă va fi necesară emiterea unei alerte generale în zonele afectate.
Conform datelor disponibile în prezent, între 30 septembrie şi 3 octombrie sunt aşteptate, mai ales în sudul şi centrul României, dar cu efecte şi în sud-estul ţării, ploi consistente. În Oltenia şi în Muntenia s-ar putea cumula până la 100 de litri de apă pe metru pătrat, ceea ce ar duce la creşteri semnificative ale debitelor râurilor din aceste regiuni.
Premierul a convocat astăzi, la sediul Guvernului, o şedinţă operativă pentru o analiză a măsurilor ce se impun pe sectorul românesc al Dunării, în condiţiile meteo anunţate, cu participarea reprezentanţilor din toate instituţiile centrale cu responsabilităţi în astfel de situaţii.
În următoarele cinci zile, debitul fluviului Dunărea va ajunge la maximum 7.600 mc/s, dublu faţă de mediile multianuale ale lunilor septembrie şi octombrie, reiese din prognoza publicată, joi, de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă pentru intervalul 26 septembrie – 3 octombrie.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, miercuri, că debitul maxim al Dunării la intrarea în ţară nu va depăşi 8.000 metri cubi pe secundă, iar vârful viiturii va fi în 30 septembrie – 1 octombrie, menţionând, însă, că pe sectorul românesc va fi un aport suplimentar de apă ca urmare a viiturilor de pe râurile Jiu, Olt şi Argeş-Vedea.
Fechet a spus că autorităţile sunt pregătite pentru a face faţă acestei situaţii, generată de ciclonul Ashley, menţionând că, la acest moment, nu există nicio măsură de evacuare a populaţiei din vreo localitate din România.
Sursă: AGERPRES/ Redactor: Adina Sîrbu