CONSTANȚA: Peste 240 de istorici își prezintă cercetările în cadrul Pontica 57
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 26 septembrie 2024, 08:50
Sesiunea Științifică Internațională Pontica, ediția 57, găzduită de Universitatea Ovidius Constanța este în plină desfășurare.
Peste 240 de participanți români și străini susțin în aceste zile comunicări științifice interesante , grupate pe secțiuni cronologice de la Preistorie, Greco-Romană, Medievală, Modernă – Contemporană), dar și tematice. Directorul interimar al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Răzvan Pantelimon ne vorbește despre importanța acestui eveniment.
Este una dintre secțiunea aceasta despre Capidava, pentru că anul acesta celebrăm 100 de ani de la începerea săpăturilor arheologice la Capidava, dar sunt foarte multe secțiuni. Sunt peste 240 de invitați din România și din străinătate. Vor intra o parte și online, o parte sunt prezenți aici. Este cred, una dintre cele mai mari conferințe, sesiuni științifice pe zona de istorie-arheologie din România și atât prin numărul participanților cât și prin diversitate a temelor și comunicărilor care vor fi prezentate pe parcursul celor 2 zile de de comunicări. Faptul că vin atâția specialiști, vă dați seama din țară, din străinătate, din țările Uniunii Europene, dar nu numai, cred că este bine. Este util pentru Constanța. Avem noroc și de vreme frumoasă zilele acestea și cred că putem să mai schimbăm puțin imaginea aia în care sunt numai catastrofe, furtuni, cad drone și altele. Iată că se întâmplă la Constanța, în județul Constanța, în Dobrogea se întâmplă și lucruri de acest fel.
Printre cercetătorii care vor susține astăzi comunicări științifice se numără și arheologul constănțean Valentina Voinea.
Aceasta va vorbi despre sfârșitul eneoliticului în zona litoralului vest-pontic.
Pentru Radio Constanța, istoricul Valentina Voinea a punctat care sunt descoperirile pe care le-a făcut de-a lungul anilor și pe care nu le va uita niciodată.
În cadrul acestei sesiuni științifice voi prezenta o sinteză rezultatul cercetărilor de peste peste două decenii, aș putea spune, cercetări întreprinse pe insula La Ostrov de pe lacul Tașaul. Aceste cercetări mi-au permis să identific un moment foarte important pentru preistorie, momentul în care nivelul mării a crescut brusc și a încetat locuirea în zona litorală. Cercetările făcute pe insulă au fost coroborate și de rezultatele colegilor bulgari, ceea ce ne permite să avem o imagine de ansamblu pentru litoralul vest-pontic. După un moment de înflorire, când puteam să vorbim de prima civilizație străveche a Europei, a urmat o decădere bruscă și de multe ori în literatura veche de specialitate se vorbea despre invazia populațiilor răsăritene de tip urgane. Dar cercetările din ultimii 20 de ani au arătat că modificările climatice bruște asociate cu mișcări tectonice de coborâre în zona Kavarna-Mangalia-Kavarna, toate acestea au dus la o inundare rapidă așezărilor înfloritoare din zona litorală Vest-pontică și acest lucru a oprit trecerea spre organizare statală.
Redactor – Silvia Pascale / redactor online – Daniel Țăndăreanu