ANAR: Vârful viiturii pe Dunăre va fi în 2 – 3 octombrie, la un debit total de 9.500 mc/s
Publicat de Adina Sîrbu, 26 septembrie 2024, 20:28
Directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române, Sorin Lucaci, a declarat, joi seară, că vârful viiturii pe Dunăre se va atinge în zilele de 2 şi 3 octombrie, iar debitul total al fluviului va fi de circa 9.500 mc/s, fiind o „valoare gestionabilă”.
„Astăzi, la intrarea în ţară, Dunărea are un debit de 6.800 mc/s. Vârful viiturii se va atinge în perioada 2 – 3 octombrie şi va fi undeva, după ultimele date pe care le avem, în jur de 7.500 de metri cubi, care cumulat cu ploile şi cu cantităţile de apă aduse din bazinele hidrografice Jiu, Olt, Argeş, Buzău, care cumulat vor ajunge undeva la 2.000 metri cubi, se va ajunge ca debitul total al Dunării să atingă pragul de circa 9.500 mc/s, deci, în niciun caz 15.000, acea valoare de care s-a speculat pe acest subiect”, a spus Lucaci, într-o conferinţă de presă organizată la finalul şedinţei operative convocate de premierul Marcel Ciolacu pentru stabilirea măsurilor de protecţie a populaţiei în contextul avertizărilor meteorologice.
„În acest context, doresc să menţionez că această valoare de 9.500 de mc/s este o valoare gestionabilă din punctul de vedere al Administraţiei Naţionale Apele Române. Până la un debit de 10.000 mc/s nu se atinge nici măcar piciorul digurilor, respectiv al lucrărilor de apărare pe care le avem de-a lungul Dunării”, a mai precizat directorul general al ANAR.
Deja a fost instituită starea de permanenţă în administraţiile bazinale Jiu, Olt, Argeş şi Buzău, care vor fi cele mai afectate de precipitaţiile prognozate pentru perioada următoare, a precizat Lucaci, subliniind că personalul de la Apele Române supraveghează continuu în această perioadă lucrările de apărare existente.
Și Raed Arafat a anunțat că Departamentul pentru Situații de Urgență din Ministerul de interne este deja pregătit cu măsuri stabilite în perspectiva creșterii debitului Dunării, iar planul de acțiune se va adapta la noile condiții generate de ploile abundente anunțate pentru sfârșitul acestei săptămâni.
Mâine dimineață vor fi emise atenționări și posibil coduri de precipitații abundente, deoarece mai ales în Oltenia și Muntenia sunt așteptați între 60 și 80 de litri de apă pe metru pătrat, dar specialiștii ANM nu exclud chiar cantități mai mari, de până la 100 l/m², caz în care va fi emis cod roșu.
Autorităților locale li s-a solicitat să identifice persoanele vulnerabile și să se ia în considerare evacuarea acestora din timp, dacă se vor impune măsuri de informare a populației, inclusiv prin mesaje RO-ALERT, cu informații clare, colaborare între instituții și să solicite Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din timp suplimentarea forțelor, la nevoie.
Surse: AGERPRES, RRA/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: ANAR