SGR ajunge greu în Delta Dunării. Doar la Sulina există un centru de colectare privat
Publicat de Adina Sîrbu, 23 septembrie 2024, 14:37
Sistemul Garanție-Returnare a ajuns și la Sulina, însă deși aici există un centru de colectare, lucrurile se desfășoară cu dificultate. Problemele celel mai mari în Rezervație sunt în zona plajelor sălbatice din județul Constanța, afirmă guvernatorul ARBDD, Bogdan Bulete.
Recent, la Festivalul Dunării de la Sulina, a fost lansat Studiul privind gestionarea deșeurilor în Delta Dunării, realizat de Asociația MaiMultVerde în parteneriat cu Ecopolis.
Potrivit acestuia, deși județul Tulcea este fruntaș în ceea ce privește procentul de deșeuri reciclabile colectate (peste 50%), Delta Dunării rămâne mult în urma județului, cu o medie de 24% din totalul deșeurilor municipale colectate. În același timp, infrastructura deficitară pentru Sistemul Garație-Returnare plasează județul Tulcea și, implicit, Delta Dunării, pe unul dintre ultimele locuri din țară.
Anul trecut, din cele aproape 3.000 de tone de deșeuri ridicate din Delta Dunării, peste 850 au fost reciclabile, mai arată datele prezentate de asociația Ecopolis.
În privința SGR, la Sulina există un centru de colectare, dar acesta este administrat de un operator privat, iar guvernatorul ARBDD, Bogdan Bulete, spune că un aparat RetuRO va fi amplasat în zonă anul viitor:
Anul viitor să facem o colaborare pentru cel puțin o zonă din Rezervație, Sulina, Crișan, Mila 23 să aibă câte un automat, să reușim să stimulăm acest Sistem de Garanție-Returnare pe teritoriul Rezervației.
Însă guvernatorul Bogdan Bulete spune că presiunea cea mai mare este în zona plajelor din sudul rezervației, adică în județul Constanța:
Eu am insistat pentru zona de sud, vă spun sincer, pentru că aici nu este presiunea atât de mare cât este în zona plajelor Vadu și Corbu, unde pot să spun că există zile în care numărul de turiști depășește numărul de locuitori din Sulina.
Redactor: Adrian Băncilă/ Redactor online: Adina Sîrbu