22 septembrie – Ziua Mondială Fără Mașini
Publicat de Adina Sîrbu, 22 septembrie 2024, 10:00
La data de 22 septembrie este marcată, anual, Ziua Mondială Fără Maşini, cu scopul de a descuraja, pe cât posibil, utilizarea automobilului personal sau de serviciu, în favoarea deplasării cu bicicleta, a mersului pe jos ori, în ultimă instanţă, a transportului în comun.
Sunt urmărite obiectivele Pactului verde european: un continent neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050 şi accesibilitatea transportului cu emisii zero.
La 4 februarie 2000, Margot Walström, comisar european pentru mediu, lansa, la Bruxelles, iniţiativa europeană „În oraş fără automobilul meu”. La 22 septembrie acelaşi an, aproape 800 de oraşe europene, mari şi mici, au închis, pentru o zi, străzile centrale pentru traficul auto. Inițiativa s-a extins apoi de la nivel european la nivel mondial.
Printre beneficiile care ar rezulta în urma renunţării pe scară largă la utilizarea repetată a autovehiculelor pot fi enumerate reducerea numărului de victime ale accidentelor rutiere, scăderea poluării şi descongestionarea traficului.
Potrivit datelor publicate la 12 aprilie 2024 de Oficiul European de Statistică (Eurostat), cea mai ridicată rată a deceselor în urma accidentelor rutiere s-a înregistrat în România (86 de morţi la un milion de locuitori). Comparativ cu populaţia fiecărui stat membru UE, cea mai scăzută rată s-a observat în Suedia (22 de decese la un milion de locuitori).
Într-o informare a Inspectoratului General al Poliţiei Române din 6 august 2024, se arată că 385 de accidente rutiere grave, în urma cărora 148 de persoane au decedat şi 330 au fost rănite grav, s-au produs la nivel naţional, în perioada 1 ianuarie – 31 iulie.
Pe plan european, Ziua Mondială Fără Maşini este precedată, la iniţiativa Comisiei Europene, de campania Săptămâna Europeană a Mobilităţii, programată anual, din 2002 încoace, între zilele de 16 şi 22 septembrie și prin care se încearcă găsirea de soluţii inovatoare la problemele actuale de mobilitate urbană și promovarea dezvoltării unui transport urban durabil. Tema din 2024 este „Să folosim spațiul public împreună”.
Municipiul Tulcea s-a alăturat și în acest an sutelor de orașe europene și a marcat Săptămâna Europeană a Mobilității prin activități care au culminat cu „Marșul Mobilității”, în cadrul căruia sute de tulceni, de toate vârstele, au străbătut împreună străzile orașului, pe bicicletă, trotinetă, role sau chiar pe jos.
Potrivit Primăriei Tulcea, participanții au plecat acasă cu premii simbolice, pentru a purta mai departe mesajul pentru un transport ecologic și sănătos.
Mobilitatea prin forme alternative de transport ecologic nepoluant are impact asupra creșterii calității vieții, mai ales în mediul urban, și asupra îmbunătățirii stării de sănătate prin reducerea poluării aerului și a numărului de persoane cu probleme de greutate.
Potrivit OMS, cel puțin unul din 4 adulți și peste 80% din adolescenți nu sunt suficient de activi fizic. Conform aceleiași surse, circa 8% dintre bolile cardiovasculare, depresii, demențe și aproximativ 5% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite dacă oamenii ar fi mai activi fizic. Totodată, poluarea fonică poate fi o cauză a tulburărilor de somn, a hipertensiunii arteriale şi chiar a decesului prematur.
Sursă: AGERPRES/ Foto: Primăria Tulcea/ Redactor: Adina Sîrbu