Clubul Rotary „Cetatea Tomis” Constanța aniversează constructiv Ziua Internațională a Păcii
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 21 septembrie 2024, 12:33
Cu prilejul Zilei Internaționale a Păcii, aniversată în data de 21 septembrie, Clubul Rotary „Cetatea Tomis” Constanța a avut o întâlnire fructuoasă cu reprezentanții minorităților naționale dobrogene.
Dobrogea este un exemplu de pace datorită mozaicului cultural și interetnic existent, fiind o regiune în care convieţuirea interetnică este un model demn de urmat, iar prietenia promovată de clubul nostru este în strânsă simbioză cu activitățile lăudabile ale etnicilor minoritari de la malul mării.
Evenimentul, în premieră pentru Dobrogea, s-a concretizat prin crearea unui grup de lucru comun.
Această colaborare va contribui decisiv la promovarea dialogului interetnic și intercultural, consolidând relațiile dintre comunitățile minoritare și majoritate, cu efecte benefice asupra dinamizării coeziunii sociale în regiune.
La invitația noastră au răspuns Vavilov Nadia, Artion Claudia, Ignat Valea, Iacob Mirela – Comunitatea Rușilor Lipoveni, Marina-Czernak Annemarie, Mester Adina – Forumul Democrat al Germanilor, Antoniadis Anton – Comunitatea Elenă „Elpis”, Moraru Maria – Comunitatea Etnicilor Bulgari din Dobrogea „Edinstvo”, Ali Beazit – Uniunea Democratică a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Sorin Lucian Ionescu – Comunitatea Evreilor și Stere Beca – Comunitatea Aromână.
Apreciem la superlativ toți reprezentanții minorităților dobrogene, cu atât mai mult cu cât Clubul Rotary „Cetatea Tomis” are și membri etnici, dar îi invităm alături de noi și pe cei care nu au participat, din motive obiective, deoarece ne dorim o colaborare strânsă și realizarea unui simbol al păcii în municipiul Constanța.
Simbolul păcii este unul recunoscut și promovat la nivel mondial de Rotary, fiind un pol al speranțelor și viselor întregii familii umane, stând în veghe în rugăciune tăcută pentru pace pe pământ. Fiecare pol de pace poartă mesajul „Fie ca pacea să prevaleze pe Pământ”, în diferite limbi, pe fiecare dintre cele patru sau șase laturi, la acest moment existând peste 250.000 de asemenea monumente ale păcii în țările lumii.
Realizarea acestui monument va stimula inițiativele locale și naționale despre importanța păcii, toleranței și respectului reciproc și va deveni un punct esențial al viitoarelor evenimente dedicate păcii și drepturilor omului.
Suntem încredințați că Obeliscul Păcii va fi o atracție turistică importantă, dinamizând vizibilitatea Constanței și a Dobrogei pe plan național și internațional, promovând orașul drept un loc al păcii și dialogului intercultural.
Cu certitudine, colaborarea dintre Clubul Rotary „Cetatea Tomis” Constanța și reprezentanții minorităților va deschide ușa și altor proiecte comune, prin care să soluționăm problemele socio-culturale ale regiunii și să contribuim împreună la binele comunității.
Redactor – Daniel Țăndăreanu