A început caravana „Dunărea bună de băut”, în cadrul proiectului Danube4all
Publicat de Adina Sîrbu, 18 septembrie 2024, 19:35
Din 18 septembrie, în cadrul proiectului Danube4all, LiAn Phoa și echipa ei au pornit în caravana Dunărea Potabilă, o drumeție de-a lungul fluviului, de la Jurilovca până la Orșova, în care călătorii vor descoperi calitatea mediului, specificul locurilor și comunitățile riverane.
Râurile potabile sunt un indicator al vieții sănătoase. Într-adevăr, când putem bea din râurile noastre, înseamnă că un întreg ecosistem este sănătos și într-o stare de echilibru.
Ne propunem să folosim râurile potabile ca principiu călăuzitor pentru societatea noastră, ca alternativă a creșterii economice. Râurile potabile sunt ca o busolă veche și nouă concomitent, ghidată de următoarea întrebare simplă: „Acest comportament, această măsură sau această inovație contribuie la păstrarea râurilor potabile?”
Râurile sunt vitale pentru toată viața de pe planetă, râurile sunt salvarea noastră. Nu putem trăi fără apă, suntem apă. Toate ființele vii fac parte dintr-un bazin hidrografic, deci toți beneficiem de râurile potabile.
Dacă doriți să faceți parte din această experiență, chiar și pentru doar câțiva kilometri parcurși împreună, mergând pe jos, vă invităm să consultați materialul anexat (https://drinkablerivers.org/what-we-do/river-walks/danube-walk-2024/ ).
Suplimentar celor 3 evenimente din Jurilovca, Mahmudia (Carasuhat), lacurile Cârna-Bistreț, vă puteți alătura și celorlalte secțiuni din traseu. Urmăriți danube.drinkable rivers.org pentru a fi la curent cu ora de plecare în drumeție.
Li An Phoa, fondatoarea mișcării Drinkable Rivers, dorește ca râurile lumii să devină atât de sănătoase din punct de vedere ecologic (și, prin urmare, suficient de curate) încât apa lor să poată fi băută. De aceea, în perioada 18 septembrie – 11 octombrie, Phoa și scriitorul și jurnalistul Maarten van der Schaaf vor parcurge trei secțiuni diferite de-a lungul Dunării. În drumul lor, se vor întâlni cu fermieri, elevi, pescari, oameni de afaceri, politicieni și factori de decizie și vor discuta cu ei despre viziunea lor privind o Dunăre bună de băut.
Motivația călătoriei este de a mobiliza oamenii să aibă grijă de fluviu. „Dunărea bună de băut” face parte din proiectul european „Restoration of the Danube River Basin for ecosystems and people from mountains to coast – Danube4all”.
Sursă și foto: comunicat de presă/ Redactor: Adina Sîrbu