Ascultă Radio România Constanța Live

TULCEA: Punctele Gastronomice Locale vor să devină custozi de patrimoniu local

TULCEA: Punctele Gastronomice Locale vor să devină custozi de patrimoniu local

Publicat de Adina Sîrbu, 17 septembrie 2024, 13:23

La Conferința națională și Târgul Punctelor Gastronomice Locale (PGL) din România, desfășurate la Tulcea, în cadrul Festivalului  Festivalului Ivan Patzaichin Rowmania (ediția 2024), acestea au explorat ideea de a deveni custozi ai patrimoniului local, sprijinind astfel, în mod sustenabil, turismul de calitate și localitățile rurale cu potențial de turism cultural și experiențial.

Sub patronajul Comisiei Naționale UNESCO, au avut loc cea de a doua ediție a Conferinței naționale a PGL, o dezbatere la nivel de conduceri ale unor instituții relevante (Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Agenția Națională a Zonei Montane, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării) precum și târgul gastronomic, la care 13 PGL-uri au îmbiat publicul tulcean și pe participanții la Festival nu doar cu produse delicioase, cu aromă autentică, ci și cu poveștile locului din care au venit și câte ceva din rețetele folosite la gătit. Desigur, participanții la târg au avut grijă să nu dezvăluie chiar tot: cei ce vor să afle secretele rețetelor, sunt invitați să îi viziteze la ei acasă, să se bucure de bucate tradiționale și să descopere specificul fiecărui loc.

De la lansarea ideii (în 2015) și finalizarea legislației până astăzi, au fost înființate peste 420 de PGL-uri, constituind astfel o rețea de entități care pot contribui semnificativ la valorificarea și promovarea patrimoniului cultural românesc. O parte dintre acestea au trecut printr-un util proces de formare profesională.

Dezbaterile au beneficiat de prezența unor factori de decizie, a unor experți din administrația centrală și locală în domeniile legislativ, sanitar, fiscal, de siguranță alimentară și de dezvoltare durabilă, precum și a unor specialiști și cercetători naționali și internaționali în domeniul cultural și al drepturilor de proprietate.

Reprezentanții PGL-urilor au ridicat probleme concrete cu care s-au confruntat sau continuă să se confruntă la înființare sau în timpul funcționării, au primit soluții de la autorități sau de la alți confrați care au trecut prin experiențe similare, și au investigat, împreună, posibilitățile de a își extinde rolul, dincolo de cel de furnizor de servicii de turism / alimentație publică către acela de „custode de tradiție locală” – cu beneficii suplimentare pentru comunitățile din care fac parte și pentru turiștii care le vizitează. Ideea asumării acestei funcțiuni noi, prin extinderea anvergurii PGL-urilor către domeniul cultural, îi aparține vicepreședintelui Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, Teodor Frolu, și a fost primită cu mult interes de PGL-urile prezente la manifestări, de autorități și de reprezentanții Comisiei Naționale pentru UNESCO.

Actul culinar este, fără îndoială, formator și păstrător de tradiție, iar capacitatea PGL-urilor de a oferi o experiență ancorată în contemporaneitate, care adaptează cu creativitate și bună măsură rețetele vechi, poate aduce zonei nu doar bunăstare, ci și consolidarea identității locale. Patronajul oferit evenimentelor de către Comisia Națională a României pentru UNESCO reprezintă o oportunitate de a ridica la nivel național, la îndemâna tuturor celor peste 420 de PGL-uri, conversația privind rolul cultural al acestora și aspirația de a deveni „custode de patrimoniu local” pentru localitatea sau regiunea în care activează fiecare dintre ele.

La cele trei evenimente s-au discutat aspecte esențiale pentru PGL-uri privind legislația și practicile în domeniul înființării, funcționării și taxării.

Iată câteva dintre temele examinate în decursul discuțiilor:

Aspecte practice (și legislative) legate de trecerea la un alt nivel în cazul în care sunt acceptate în gospodărie un număr mai mare de persoane decât cel prevăzut în legislație (15), corelația cu numărul de feluri de mâncare; promovarea și accentuarea folosirii produselor furnizate de producători locali (cu certificat de producător) și pe cele din gospodăria locală; promovarea producătorilor locali; importanța lanțului scurt și a provenienței / trasabilității materiei prime; folosirea cărnii în PGL din Delta Dunării – folosirea de abatoare mobile sau abatoare mici la nivel de localitate, completate cu mici centre de procesare a cărnii aflate în utilizarea comunității prin asociațiile de crescători de animale.

Alte subiecte au vizat sezonalitatea unora dintre regiunile în care există PGL-uri și coordonarea cu operatorii de turism locali; promovarea eficientă și unitară a PGL-urilor; coordonarea între ele și schimburi periodice de bune practici; capacitatea PGL-urilor de a promova cultura locului; înțelegerea importanței acestui tip de activitate, pregătirea profesională și experiența în acest domeniu și înclinația de a o face.

La conferință, la târgul PGL și la dezbaterea la nivel de conduceri de instituții au participat Aurel Simion, (secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale), Borbély László  (Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă), Madlen Șerban (Comisia Națională a României pentru UNESCO), Bogdan-Gheorghe Dănuț (Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului), Dorian Lungu (Asociația Gastro Local), Cristian Buican (Deputat în Parlamentul României), Gheorghe Hîrlav (Agenția Națională a Zonei Montane), Ștefan Ilie (Primarul Municipiului Tulcea), Bogdan Bulete (Rezervația Biosferei Delta Dunării),  Dumitru Mergeani (Consiliul Județean Tulcea), Gabriela Bria (DSVSA Tulcea), Mirela Miller (Director executiv-Direcția pentru Agricultură Județeană Tulcea),  Oleg Moraru (Romanian-American Foundation), Alex Filip (Organizația de Management al Destinației municipiului Tulcea), Ciprian Ștefan (Complexul Național Muzeal Astra Sibiu), Alexandru Chiselev (Muzeul de Etnografie și Artă Populară Tulcea), Monica Bota-Moisin (expert sustenabilitate culturală), jurnaliști.

La Târgul național al Punctelor Gastronomice Locale au participat Puncte Gastronomice Locale din Letea, Jurilovca și Mila 23, județul Tulcea, precum și din județele Brașov, Brăila, Harghita, Constanța, Galați și Sibiu.

Evenimentele au fost organizate de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 (inițiatorul conceptului de Punct Gastronomic Local), împreună cu Asociația Gastro Local și Organizaţia de Management al Destinaţiei la nivelul municipiului Tulcea, în parteneriat cu Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă și al Complexului Național Muzeal Astra Sibiu, sub egida Festivalului Ivan Patzaichin.

Evenimentele de la Tulcea și întregul demers de explorare și comunicare a rolului de „custode de patrimoniu local” pe care îl pot asuma PGL-urile se derulează sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

Sursă și foto: comunicat/ Redactor: Adina Sîrbu

Acțiunea Speed Marathon la Constanța: 12 permise reținute pentru viteză excesivă
Actualitate joi, 10 aprilie 2025, 16:24

Acțiunea Speed Marathon la Constanța: 12 permise reținute pentru viteză excesivă

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța au desfășurat, miercuri, 9 aprilie, acțiunea Speed Marathon, o...

Acțiunea Speed Marathon la Constanța: 12 permise reținute pentru viteză excesivă
Tentative de fraudă în numele BNR
Actualitate joi, 10 aprilie 2025, 15:26

Tentative de fraudă în numele BNR

În ultima perioadă, a fost semnalată intensificarea tentativelor de fraudă de tip spoofing, –  apeluri telefonice, mesaje și site-uri...

Tentative de fraudă în numele BNR
„Caravana Forțelor Aeriene”, la Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța
Actualitate joi, 10 aprilie 2025, 15:16

„Caravana Forțelor Aeriene”, la Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța

Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța a găzduit ”Caravana Forțelor Aeriene”. Elevi și studenți ai instituțiilor de învățământ...

„Caravana Forțelor Aeriene”, la Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța
Bogdan Peșchir rămâne după gratii
Actualitate joi, 10 aprilie 2025, 14:58

Bogdan Peșchir rămâne după gratii

Magistrații Judecătoriei Sectorului 5 au decis joi ca Bogdan Peșchir, finanțatorul campaniei lui Călin Georgescu pe TikTok, să rămână în...

Bogdan Peșchir rămâne după gratii
Actualitate joi, 10 aprilie 2025, 14:41

A fost finalizat noul Registru de evidenţă a salariaţilor – REGES ONLINE

Noul Registru de evidenţă a salariaţilor REGES ONLINE a fost finalizat şi este la dispoziţia cetăţenilor, care, în calitate de salariaţi sau...

A fost finalizat noul Registru de evidenţă a salariaţilor – REGES ONLINE
Actualitate joi, 10 aprilie 2025, 14:13

Parlament/ Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, obligatorie (proiect)

Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, dacă patrupedele nu au acte de pedigree, va fi obligatorie, prevede o propunere legislativă pentru...

Parlament/ Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, obligatorie (proiect)
Actualitate joi, 10 aprilie 2025, 13:52

AUDIO | SUA au solicitat ca UE să cumpere energie de peste ocean. Care ar fi efectele? Interviu cu Ana Otilia Nuțu, specialist în domeniul energiei

O nouă declarație a președintelui american Donald Trump provoacă îngrijorare în rândul consumatorilor de energie, după ce războiul tarifelor...

AUDIO | SUA au solicitat ca UE să cumpere energie de peste ocean. Care ar fi efectele? Interviu cu Ana Otilia Nuțu, specialist în domeniul energiei
Actualitate joi, 10 aprilie 2025, 13:23

NĂVODARI: A început distribuirea tichetelor sociale acordate cu ocazia Sărbătorii Paștelui 2025

Peste 1.300 de persoane vor primi tichete sociale oferite de Primăria Orașului Năvodari, prin intermediul Direcției Asistență Socială, cu...

NĂVODARI: A început distribuirea tichetelor sociale acordate cu ocazia Sărbătorii Paștelui 2025