AUDIO | Risc ridicat de îmbolnăvire în zonele calamitate de inundații. Hepatita de tip A și leptospiroza, cele mai frecvente afecțiuni
Publicat de Adina Sîrbu, 17 septembrie 2024, 07:03
Aproape 20.000 de oameni din județele Galați și Vaslui și peste 6.000 de gospodării sunt afectate de inundațiile și viiturile catastrofale din ultimele zile, iar autoritățile sanitare sunt în alertă, întrucât în zonele calamitate apa nu este potabilă.
Specialiștii DSP verifică fântânile, care trebuie dezinfectate și clorinate pentru ca apa să poată fi din nou consumată. Până atunci, recomandarea fermă este să se consume exclusiv apă îmbuteliată sau furnizată de autorităţi. Din cauza riscurilor de sănătate, ministrul Alexandru Rafila a anunțat și măsuri de vaccinare antitetanică și împotriva hepatitei A a populației.
Dacă sunteți afectați de inundații, aveți mare grijă la sursele de apă pe care le folosiți și purtați întotdeauna cizme de cauciuc, dacă intrați în apă sau nămol. Sunt măsuri care vă pot feri de două dintre cele mai frecvente boli care apar în zonele calamitate, hepatita de tip A și leptospiroza, atrag atenția medicii infecționiști.
Despre ambele afecțiuni și regulile de prevenire, aflăm mai multe de la managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, dr. Claudia Cambrea, într-un interviu realizat de Cătălina Radu:
Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Habitat for Humanity, Meteoplus