Turismul la negru crește tarifele în industria ospitalității
Publicat de Adina Sîrbu, 11 septembrie 2024, 20:13
Turismul nefiscalizat le creează probleme firmelor din industria ospitalității, iar efectele turismului fără bon fiscal se văd în tarifele practicate de către agenții economici autorizați.
Corina Martin, președintele Asociației Patronale RESTO Constanța, susține că turismul la negru a crescut și determină o concurență neloială. Din acest motiv, va fi demarată o campanie împotriva turismului nefiscalizat:
În timp ce noi ne străduim să lucrăm cu avize, cu autorizații, cu licențe de turism, cu certificat de clasificare și cu plată de taxe și impozite și chiar de taxe de turism, din păcate, foarte mulți în jurul nostru lucrează la negru, gătesc și vând cozonaci sau torturi de acasă, cazează turiști în apartamentele lor neautorizate, nefiscalizate, neverificate, de fapt, de nimeni, organizează excursii fără a deține licențe de turism, ceea ce sigur că afectează și poate să afecteze grav chiar siguranța pasagerilor respectivi. Această zonă de turism la negru a crescut în ultimii ani și determină o concurență neloială de multe ori. Toate prețurile de cazare, tarifele la mâncare în restaurante pot ajunge mai mari, pentru că noi suportăm și pagubele și găurile, să spun, neacoperite, lăsate de cei care lucrează la negru.
Pe de altă parte, sunt agenți din turism care susțin că adevărata concurență neloială este determinată de unele dintre marile platforme internaționale de turism, declară Adrian Voican, vicepreședintele ANAT:
Mari platforme internaționale de turism nu sunt licențiate în România ca agenții de turism, dar promovează, vând, încasează vacanțe în România. Asta mi se pare o concurență neloială și o dublă măsură, adică noi trebuie să respectăm absolut toate regulile, suntem supuși tuturor controalelor, iar ei, pentru că sunt prea mari, nu pot fi aduși la masă și învățați să respecte legile din România.
Redactor: Adrian Băncilă/ Redactor online: Adina Sîrbu