Hotelierii de pe litoral ar putea avea prioritate la închirierea plajelor, iar prețul șezlongului să fie inclus în pachetul de cazare
Publicat de Adina Sîrbu, 6 septembrie 2024, 08:29
Vizita de lucru de ieri, din județul Constanța, a ministrului Mediului, Mircea Fechet, a inclus și o întâlnire, la Neptun, cu reprezentanţii industriei de turism din zona de sud a litoralului.
După ce turiștii care au ajuns anul acesta pe litoralul românesc s-au plâns că tarifele de pe plajă au fost mai mari decât se așteptau, ministrul Mircea Fechet a menționat că se analizează modificările legislative necesare pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor și a reduce costurile pentru turiști, cu scopul de a oferi o experiență mai bună la prețuri mai accesibile.
În acest sens, printre propunerile primite se află și cele ce vizează prioritatea hotelierilor la închirierea sectoarelor de plajă și includerea prețului șezlongului în pachetul de cazare.
„Am discutat cu reprezentanții hotelurilor din Mangalia, acolo unde am tras concluziile despre cum s-a desfășurat activitatea pe litoralul românesc în acest sezon turistic. De asemenea, am avut discuții despre modul de atribuire a contractelor de închiriere pentru plajele din România. (…) Impresia pe care turiștii o au după efectuarea unui sejur este de multe ori că serviciile cu închirierea șezlongurilor au fost mai scumpe decât se așteptau și încercăm să identificăm modificările legislative pe care să le facem pentru ca turiștii să aibă servicii de o calitate mai bună de la an la an, la prețuri mai mici. Totodată, încercăm să identificăm variante în care să nu mai conteze atât de mult prețul de închiriere pentru un sector de plajă, pentru că o competiție foarte acerbă care ridică foarte mult valoarea licitației nu poate să se transpună decât într-un cost mai mare pe care îl va plăti turistul. Cu alte cuvinte, hotelierii de aici, de pe litoralul Mării Negre, să beneficieze de un avantaj. Din discuțiile pe care le-am avut deja cu reprezentanții unităților de cazare, suntem pe drumul cel bun și facem tot ce ne stă în putință astfel încât litoralul românesc să atragă cât mai mulți turiști ”, a declarat ministrul Mircea Fechet.
Demnitarul a verificat și lucrările de înnisipare a plajelor dintre Jupiter și Cap Aurora, ce fac parte din proiectul de reducere a eroziunii costiere.
„Am vrut să vedem cum progresează aceste lucrări de restaurare a plajelor, esențiale pentru creșterea potențialului turistic și protejarea zonei. În această zonă, erau porțiuni unde nu a existat plajă până acum și mă bucur să redăm turiștilor noi sectoare de plajă și în această parte a litoralului românesc. Încă se lucrează aici, am văzut și granulometria nisipului și cred că acesta e mult mai bun decât pe multe plaje unde am fost în România și în afara României. Este un lucru extraordinar și pentru hotelierii de aici, care își trimiteau turiștii pe alte plaje până acum și ma bucur că avem aceste investiții care vor contribui semnificativ la stoparea eroziunii plajelor de pe litoralul românesc”, a precizat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.
El a explicat de ce lucrările de înnisipare au avut loc şi în timpul sezonul estival.
”Ştiu că a existat un disconfort în timpul sezonului cald anul acesta pentru că decizia ANAR-ului a fost aceea de a înnisipa şi în timpul verii, lucru care nu se întâmplă de obicei, însă a fost o decizie luată ca urmare a unei realităţi, respectiv a faptului că plajele înnisipate erau profund afectate de fenomenul de eroziune costieră şi s-a luat decizia, cu riscul de a tulbura activitatea turistică, cu riscul de a genera un anumit disconfort în şantierele respective, totuşi să avem cât mai repede o plajă, cu atât mai mult cu cât costurile legate de toate echipamentele necesare procesului de înnisipare se ridică la sute de mii de euro în fiecare zi”.
Întrebat despre gropile apărute în Marea Neagră tocmai în urma acestui proces de înnisipare, ministrul a precizat:
”I-am chemat pe colegii de la Apele Române care au venit cu planşele în mână şi mi-au prezentat care este profilul plajei, atât cel de pe uscat, cum s-ar spune, dar şi cel care se află sub nivelul mării. Şi profilul acelei plaje trebuie să fie unul care să aibă o anumită liniaritate, cu alte cuvinte dacă există astfel de gropi, cum au fost ele numite în mass-media, ele nu sunt în conformitate cu proiectul tehnic în baza căruia acele lucrări sunt recepţionate. Nu întâmplător, am şi o întâlnire cu reprezentanţii Institutului de Cercetare-Dezvoltare GeoEcoMar, alături de care voi merge cu barca în largul Mării Negre pentru a face determinări şi pentru a mă asigura personal că profilul proiectului este respectat”, a declarat ieri ministrul Mediului.
Redactor: Adrian Băncilă/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: ABADL, Ovidiu Oprea, ANAR