TULCEA: Se redeschide secția de artă a Muzeului „Delta Dunării” (actualul Institut de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion”

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 23 august 2024, 13:04
În fiecare an, pe 23 august, aniversăm deschiderea secției de artă a Muzeului „Delta Dunării” (actualul Institut de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea) în clădirea monument istoric, care a rămas în memoria orașului sub denumirea de Palatul Pașei.
Începând cu 23 august 1982, Muzeul de Artă a fost o prezență constantă în viața comunității tulcene, iar începând cu 1 octombrie 2012, alături de Casa Avramide-Casa Colecțiilor, face parte din Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean, un produs cultural adresat tuturor celor pasionați de artă.
Expozițional, Muzeul de Artă Tulcea oferă vizitatorilor două spații de expunere. Parterul este dedicat expozițiilor temporare, tematice, ce valorifică patrimoniul propriu, expozițiilor artiștilor contemporani sau expozițiilor-concurs, de tipul Bienalei naționale de pictură „Alexandru Ciucurencu” și al Bienalei naționale de grafică „Constantin Găvenea”. Etajul este rezervat expoziției permanente a muzeului, denumită sugestiv „Arte și influențe în Dobrogea”. Sunt expuse cele mai valoroase lucrări de artă decorativă, icoane, pictură, sculptură și grafică, modernă și contemporană românească.
Începând cu Nicolae Grigorescu, Theodor Aman și Ștefan Luchian, continuând cu Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Lucian Grigorescu, Oscar Han, Max Hermann Maxy, Marcel Iancu, Victor Brauner și până la Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Ion Irimescu, Constantin Piliuță, Vladimir Șetran sau Theodor Hrib, expoziția permanentă a muzeului redă cronologic și tematic cele mai importante momente ale evoluției artelor plastice în țara noastră.
Program, de marți până duminică, între orele 9:00-17:00.
Redactor – Daniel Țăndăreanu