AUDIO | Maria Ordeanu, performanță în tenisul de câmp. Ce rol are părintele unui sportiv
Publicat de Adina Sîrbu, 22 august 2024, 15:37
Să faci un sport de performanță nu este un lucru ușor pentru nimeni, dar să ajungi vicecampion național la 12 ani, atunci este cu adevărat admirabil. Maria Ordeanu este o fată din Năvodari, care măsoară puțin peste 1,60 m și cântărește cât un fulg, dar pe terenul de tenis se transformă într-o veritabilă luptătoare, care nu are decât o singură dorință, aceea de a ieși învingătoare. Este pe locul 10 în clasamentul intern la tenis de câmp, la categoria ei de vârstă și vicecampioană națională la dublu, categoria U12.
Maria afirmă cu convingere că: “Tenisul este un sport foarte greu, pentru care trebuie să ai și tărie de caracter. Iar talentul, fără antrenament și fără muncă, nu este nimic“.
Ce se ascunde în spatele performanței și care este rolul părinților și al antrenorului în acest context aflăm din interviul realizat de Cristina Ghelasie cu sportiva Maria Ordeanu și antrenorul ei, Oleg Chicu.
Rep: De când joci tenis, Maria?
Maria Ordeanu: Joc tenis de la vârsta de 6 ani și jumătate, iar totul a început ca o joacă.
Rep: Când ți-ai dat seama că poți mai mult, că poți face performanță în tenisul de câmp?
Maria Ordeanu: Părinții mei mă duceau mereu în parc și atunci mă vedeau cum alergam, alergam cel mai bine dintre toți copiii, iar părinții mei erau foarte atrași de tenis, așa că m-au dus și pe mine. La vârsta de 8 ani, am început să particip la turnee mai avansate și să câștig.
Rep: A existat vreun moment, până acum, în care te-ai simțit descumpănită și poate ai vrut să renunți la tenis?
Maria Ordeanu: Da, îmi aduc aminte când eram, la un moment dat, pe teren și pur și simplu nu puteam să fac nimic. Simțeam că nu-mi ieșea absolut nicio lovitură și îmi aduc aminte că l-am întrebat pe domnul antrenor, iar acesta mi-a răspuns că nu-i nimic, că o să-mi iasă și că pur și simplu e doar atunci, pe moment, doar trebuie să mai exersez și să-mi recuperez loviturile care nu-mi ies.
Rep: Cât de important este antrenamentul în viața unui sportiv?
Maria Ordeanu: Fără antrenament și fără muncă nu este nimic, doar dacă ai talent. Cu talentul nu rezolvi nimic. Trebuie să ai și muncă pe lângă talent.
Rep: Câte antrenamente faci tu pe zi, Maria?
Maria Ordeanu: Două antrenamente pe zi, de câte o oră și jumătate sau chiar mai mult, plus pregătire fizică. Vorbim când nu am turnee, când am turnee… este puțin mai complicat.
Rep: Ce i-ai spune cuiva care nu a jucat niciodată tenis de câmp? Ce este tenisul pentru tine?
Maria Ordeanu: Tenisul este într-adevăr un sport foarte greu. Trebuie să ai și tărie de caracter, pe lângă talent și muncă. Toată lumea vrea să câștige și vrea să fie învingătorul pe teren. Nimeni nu și-ar dori să piardă în fața unui adversar.
Rep: Unde te vezi peste 10 ani?
Maria Ordeanu: Peste 10 ani mă văd câștigând turnee mari și câștigând chiar turneul meu preferat, Roland-Garros.
Rep: Ce i-ai spune unui copil care vrea să se apuce de tenis?
Maria Ordeanu: I-aș spune că, dacă se ține de tenis și face antrenamente, o să progreseze. În ziua de astăzi nu mai sunt copii care vor să se țină de sport.
Rep: De ce crezi că este important sportul în viața unui om?
Maria Ordeanu: Sportul, în general, înseamnă sănătate, dezvoltarea noastră și o minte cât mai sănătoasă. Cred că dacă n-aș fi făcut un sport, probabil aș fi fost în fața calculatorului, poate în fața telefonului mai mult sau chiar poate nu făceam nimic.
În spatele unei performanțe nu se află doar un sportiv, ci o întreagă echipă, iar această echipă este formată din părinți și antrenor. Oleg Chicu este antrenorul Mariei Ordeanu.
Rep: Ce rol joacă un antrenor în viața unui sportiv de performanță?
Oleg Chicu, antrenor: Cred că cel mai important rol este să le prezinți această opțiune copiilor. Este atât de frumos să vezi un copil și să îl vezi că poate! La început, toți vin să facă mișcare. Chiar dacă întreabă de performanță, le spui să fie răbdători, să prindă copilul puțină experiență, să vedem dacă face asta cu plăcere, dacă își dorește mai mult. În cazul nostru, pe Maria, am încercat să o fac să înțeleagă că victoria este de fapt orice îmbunătățire tehnică și îmbunătățire pe plan mental.
Rep: Cum este Maria Ordeanu ca sportiv?
Oleg Chicu, antrenor: Este un copil, că eu așa o văd. Este printre puținii copii care au ajuns să mă domine fizic pe teren, unul din cei cinci pe care am reușit, în cariera mea, să-i aduc la nivelul ăsta. Mă bate, trebuie să recunosc și sunt foarte mândru de asta. Sunt și zile în care îmi iau revanșa, e adevărat.
Rep: Care ar fi calitățile unui sportiv, unui tenismen?
Oleg Chicu, antrenor: Cred că să fie dispuși să muncească și să fie dispuși să accepte înfrângerea, să înțeleagă că nu există o rețetă magică, că totul e ușor. În primii ani, diferența o face talentul, dar odată cu trecerea anilor, toți progresează și îi ajung din urmă pe cei care au talent.
Rep: Viața unei jucătoare de tenis se împarte între antrenamente și turnee. Ce rol joacă părinții în acest context?
Oleg Chicu, antrenor: Cum le spun eu, avem un triunghi al performanței format din sportiv, antrenor și părinte. Rolul de părinte este cel de a-l încuraja și, în primul rând, să-și petreacă foarte multe ore pe drumuri, două antrenamente zilnice, deplasare în weekend, la turnee. Dacă copilul câștigă… îi trebuie cazare, masă, părintele trebuie să stea după copil, să-l pregătească pentru următorul meci.
Rep: Adică nu este suficient ca un copil să vrea să facă performanță, părintele trebuie să-l susțină. Trebuie să fie acolo pentru copilul lui care face performanță…
Oleg Chicu, antrenor: Exact! În momentul în care părintele spune că are o activitate și vrea să se odihnească, „sunt totuși capul familiei, am două zile libere și nu pot să plec (n.r. în turneu)”… în momentul acela s-a terminat cu performanța. Părinții sunt cei care susțin tenisul de performanță și, din păcate, nu mai există acel sistem din trecut, în care existau cluburi de stat, unde antrenorii își luau copiii și plecau cu trenul două luni, și participau la turnee, și făceau pregătiri. Acum, fiecare părinte este și sponsor, și șofer personal.
Audio, text si foto: Cristina Ghelasie + arhiva personală/ Redactor online: Adina Sîrbu