SEAS 2024 continuă cu trei spectacole pentru copii, la Teatrul de Vară Soveja din Constanța
Publicat de Adina Sîrbu, 20 august 2024, 12:12
În această săptămână, Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului – SEAS 2024 a programat trei spectacole oferite de Opera Comică pentru Copii București: „Erus și Valea Iubirii”, „Don Quijote” și „Directorul de teatru”.
Miercuri, 21 august, de la ora 21.00, la Teatrul de Vară Soveja, micii spectatori și părinții lor sunt invitați la „Erus și Valea Iubirii” o adaptare după cartea cu același nume a scriitorului constănțean Alec Blenche, în regia Anei Crăciun Lambru.
Ajunși în Regatul Apelor, țara natală a Prințesei Roua, Erus face cunoștință cu mama acesteia, Crăiasa Apelor, Luna, și îi reîntâlnește pe cei cinci înțelepți. De la aceștia află că este unul dintre cei aleși să facă parte din Ordinul celor 9 și că trebuie să-l înfrunte pe Regele Frică-Frică după ce obține virtuțile din patru văi – Valea Răbdării, Valea Generozității, Valea Iubirii și Valea Recunoștinței.
Joi, 22 august, de la aceeași oră, 21.00, tot la Teatrul de Vară Soveja, este programat baletul pentru copii „Don Quijote” de Ludwig Minkus, adaptare după romanul lui Miguel de Cervantes, în regia lui Cătălin Caracaş.
Talentații balerini ai Operei Comice pentru Copii aduc pe scenă mitica poveste a lui Don Quijote, adică Hidalgo Alonso Quijano, pe numele său adevărat. El este un împătimit al romanelor cavalerești, fără să rateze vreo seară pentru a se cufunda în lectură. Cărțile citite l-au făcut să fie un om mai bun, care își dorește să-i ajute pe cei nevoiași și lipsiți de apărare. Împins de nobilul său țel, dar și de dorința de a o găsi pe frumoasa Dulcineea de Toboso, plăsmuire a minții sale, eroul nostru își alege un nume de cavaler – Don Quijote, își poreclește iapa – Rosinanta, și-l convinge pe Sancho Panza, un vecin de-al său, să-i fie scutier și să plece în lume împreună.
Vineri, 23 august, ora 21.00, la Teatrul de Vară Soveja, Opera Comică pentru Copii din București completează oferta sa diversă de spectacole adresate celor mici cu adaptarea unei opere comice: „Directorul de teatru” de Wolfgang Amadeus Mozart. Cel care a adaptat și a adus o serie de completări ingenioase operei originale este regizorul Cristian Mihăilescu, a cărui legătură cu orașul nostru este foarte importantă, având în vedere că a fost, timp de aproape zece ani, directorul Operei din Constanța.
Lucrarea este considerată o parodie a vanității cântăreților de operă, care se luptă pentru a avea un statut cât mai înalt și o plată pe măsură. Personajul central este un director de teatru, care, asistat de Buffo, cântărețul comic, organizează audiții pentru alcătuirea unei trupe de operă. Primele două pretendente la angajare sunt doamnele Hertz (Doamna Inimă) și Silberklang (Doamna Sunet de Argint), care își dispută întâietatea pentru obținerea rolului principal și, implicit, a salariului mai mare.
Inițial, opera a fost scrisă la comanda împăratului Joseph al II-lea, pentru a fi pusă în scenă la un prânz privat, în fața a 80 de invitați.
***
O premieră a unui spectacol pentru bebeluși (0 – 3 ani) – „Bubu la mare” – care a avut nu mai puțin de douăzeci de reprezentații, cu spectatori care au revenit și de două – trei ori, un spectacol de teatru pentru copii peste 3 ani, un balet și o operă comică pentru copii – acesta este bilanțul participării la SEAS 2024 a Operei Comice pentru Copii București, instituție emblematică între cele care se adresează acestui public țintă.
Secțiunea SEASforKIDS, inițiată în acest an în cadrul Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului are succes și va deveni una dintre tradițiile verii la Constanța.
***
Biletele pentru toate evenimentele din cadrul SEAS pot fi achiziționate la Agenția de Bilete din b-dul Tomis, nr. 97, de marți până duminică, în intervalul 14.00 – 21.00; la Infopointul din centrul comercial din Parcul Tăbăcărie, de miercuri până luni, în intervalul 14.00 – 21.00, de la Casa de Cultură; de la spațiile de joc, înainte cu 2 ore de începerea spectacolelor, precum și online de pe Mystage.ro, Bilet.ro.
Sursă și foto: TSC/ Redactor: Adina Sîrbu