ANSVSA: Amenzi de peste un milion de lei, aplicate unităților de alimentație de pe litoral
Publicat de Adina Sîrbu, 20 august 2024, 13:35
Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2024, au continuat, şi în a doua lună de activitate, seria controalelor în unităţile localizate în cele 6 zone de interes turistic şi agrement, începand cu localitatea Vadu, până în localitatea Vama Veche.
Astfel, în perioada 22.07-18.08.2024, s-au desfăşurat activităţi de verificare privind modul în care operatorii din industria alimentară au respectat condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare în unităţile de alimentaţie publică de pe litoral.
În acest interval, au fost verificate 851 de unităţi, după cum urmează: 583 de unităţi de alimentaţie publică, 16 pizzerii, 3 cantine, 9 cofetării/patiserii, 56 de laboratoare de cofetărie/patiserie, 1 pensiune turistică, 5 supermarket-uri, 125 de magazine alimentare şi alte 53 de unităţi de tip bar, beach-bar, gelaterie, tonete, bistro, bufet.
Totodată, în contextul unei afluenţe mari de turişti şi a creşterii rulajului de marfă pentru unităţile din industria alimentară, în perioada minivacanţei de Sfânta Maria au fost intensificate controalele la unităţile de alimentaţie publică şi comercializare, având ca scop prevenirea toxiinfecţiilor alimentare, fiind efectuate 125 de verificări.
În urma acestor controale s-au constatat neconformităţi cu privire la: manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar; ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; nemenţinerea 48 de ore a probelor de preparate culinare; condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie.
Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 106 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.033.200 de lei şi au fost emise 7 ordonanţe de suspendare temporară a activităţii şi 11 ordonanţe de interzicere a activităţii. A fost dispusă măsura de reţinere oficială pentru o cantitate de 290,9 de kg (251,9 kg de produse de origine animală şi 39 de kg produse de origine non-animală), care au fost dirijate către unităţi de neutralizare.
De asemenea, la solicitarea ANPA – Direcţia Politici şi Inspecţii Maritime Constanţa privind combaterea fraudelor legate de originea, provenienţa şi destinaţia moluştelor bivalve vii şi a gasteropodelor marine vii, în data de 14.08.2024 a avut loc o acţiune comună în zona de sud a Portului Constanţa, unde a fost identificată o ambarcaţiune maritimă care transporta ilegal o cantitate de 950 de kg moluşte bivalve vii, recoltată din zonă neclasificată şi fără documente care să ateste recoltarea acestora din zone clasificate de autoritatea competentă.
După stabilirea viabilităţii acestora, întreaga cantitate de moluşte bivalve vii (midii) a fost redată habitatului natural sub supravegherea autorităţilor competente.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin intermediul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival 2024: 0786 577 007, unde se pot face sesizări sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr funcţionează în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.
ANSVSA supraveghează în permanenţă operatorii din industria alimentară, prin derularea activităţilor specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure, contribuind la protejarea sănătăţii publice şi, implicit, la desfăşurarea unui turism sigur.
Sursă: AGERPRES/ Redactor: Adina Sîrbu