Seceta extremă a distrus culturile de porumb și floarea-soarelui
Publicat de Adina Sîrbu, 18 august 2024, 07:58 / actualizat: 18 august 2024, 13:01
Seceta extremă a afectat ireversibil mare parte din culturile înfiinţate în primăvara acestui an, în special de porumb şi floarea-soarelui.
Fermierii mai pot depune cereri de constatare a pagubelor produse de seceta din acest an, în vederea obţinerii despăgubirilor și luni, până la ora 24.00.
Termenul limită iniţial a fost de 15 august, însă pentru că joi a fost zi liberă nelucrătoare, Ministerul Agriculturii a decis să prelungească programul, decizia fiind comunicată tuturor Direcţiilor Judeţene Agricole.
Autorităţile estimează că lipsa precipitaţiilor a afectat ireversibil culturi înfiinţate în primăvara acestui an, în special la porumb şi floarea-soarelui. Suprafaţa calamitată ar fi de 2 milioane de hectare la nivel naţional, iar pierderile sunt cuprinse între 200 şi 230 euro pe hectar.
Situaţia este gravă şi la culturile de grâu, orz şi rapiţă, înfiinţate toamna trecută, fiind afectate peste 300.000 de hectare, dar valoarea medie a pagubelor depăşeşte 450 de euro la hectar.
Recent, ministrul Florin Barbu l-a înştiinţat despre situaţia critică pe comisarul european pentru Agricultură și a solicitat oficial Comisiei Europene să aprobe de urgenţă compensaţii pentru fermierii români. Bugetul total este de 75 de milioane de euro pentru culturile înfiinţate toamna trecută, iar partea română consideră că se impune ca întreaga suma să poată fi achitată în baza unui singur act juridic comunitar, care să cuprindă surse de finanţare, atât din partea Uniunii Europene, cât şi ajutoare naţionale suplimentare.
Potrivit datelor din procesele de constatare a pagubelor, acordarea unei compensări de maxim 200 de euro la hectar, ceea ce reprezintă 43% din valoarea medie unitară a pierderilor, nu reprezintă o supracompensare pentru producători sau o denaturare a pieţei, susține Ministerul Agriculturii în documentul trimis comisarului european.
Potrivit datelor oficiale, suprafaţa agricolă a ţării este de peste 13 milioane de hectare, din care mai bine de 8 milioane reprezintă teren arabil.
Sursă: RRA/ Redactor: Adina Sîrbu