Record de consultații în cadrul campaniei „Asumă-ți să fii sănătos!”, din sudul litoralului
Publicat de Adina Sîrbu, 18 august 2024, 13:17
Pentru al patrulea an consecutiv, campania de prevenţie „Asumă-ţi să fii sănătos!” a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti a fost prezentă în sudul litoralului românesc.
În perioada 12-17 august, turiștii aflați în staţiunile Neptun, Olimp, Saturn, Jupiter şi Mangalia, au beneficiat de 5.353 de consultaţii medicale, cu 596 mai multe față de ediția din 2023.
Campania, realizată în parteneriat cu Societatea Română de Dermatologie (SRD), Societatea Română de Endocrinologie (SRE) şi Societatea Română de Pediatrie, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale şi al Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa, a înregistrat un nou succes la malul Mării Negre.
5.353 de consultaţii medicale gratuite, în domeniile dermatologiei, endocrinologiei şi pediatriei – screening melanom, screening sindrom metabolic, screening osteoporoză, precum şi evaluare stare de nutriţie a copiilor în corelaţie cu anumite variabile socio-economice şi familiale – acesta este rezultatul celor peste 330 de ore de consultaţii medicale realizate de către cei 36 de medici rezidenţi şi specialişti dermatologi, endocrinologi şi pediatri angrenaţi în amplul program de voluntariat anual, derulat pe litoralul românesc de către Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
Din totalul consultaţiilor, 2.118 au fost consultaţii de dermatologie pentru screening melanom, 775 consultaţii pediatrice, iar în specialitatea endocrinologie s-au realizat 1.685 de consultaţii pentru screening sindrom metabolic şi 770 de consultaţii pentru screening osteoporoză.
Pe parcursul celor 6 zile ale campaniei, medicii au depistat suspiciuni de boli dermatologice grave, pacienţi cu risc crescut şi foarte crescut de fractură osteoporotică sau cu diverse afecţiuni tiroidiene, precum şi pacienţi, atât adulţi, cât şi copii, cu un grad ridicat de obezitate.
Astfel, din punct de vedere dermatologic au fost depistate 140 de suspiciuni legate de posibile afecţiuni tumorale canceroase, dar și alte afecţiuni cutanate pentru care pacienţii au fost îndrumaţi către medicul dermatolog. Totodată, datorită acestor campanii de prevenţie, din ce în ce mai multi turişti au inţeles necesitatea fotoprotecţiei, dar şi modul de aplicare a produselor specifice.
Dintre cei 775 de copii evaluaţi (51% fete şi 49% băieţi) 71,5% au prezentat greutate corporală normală, 19% sunt supraponderali, 3% au prezentat un grad ridicat de obezitate, iar 4,5 % sunt subponderali. De asemenea, aproximativ 50% dintre copiii evaluaţi au declarat că se spală pe dinţi de două ori pe zi, iar 30% , doar o singură data pe zi, doar 20% dintre aceştia schimbă periuţa de dinţi la o lună de zile, 21% la două luni, iar 34,1 % la trei luni.
În aria endocrinologiei, din totalul de 1.685 de pacienţi care au efectuat screening pentru sindrom metabolic, 963 au fost bărbaţi, iar 722 femei. Au prezentat sindrom metabolic 439 de pacienţi (26% din numărul total). Dintre barbatii cu vârsta de peste 50 de ani, 49,2% au prezentat sindrom metabolic, în timp ce 34,4% dintre pacientele aflate în post-menopauză au fost diagnosticate cu aceasta afecţiune. În ceea ce priveşte hipertensiunea arteriala, aproximativ 25% dintre pacienţi erau cunoscuţi cu HTA primară, iar diabet zaharat tip 2 cunoscut au prezentat 6,62% dintre pacienţii care au participat la screening.
Screeningul pentru riscul de fractură osteoporotică a fost efectuat la 770 de turişti, 52 dintre aceştia (6,75%) au prezentat risc crescut sau foarte crescut de fractură. Acest risc a fost evidenţiat la 3% dintre bărbaţii cu vârsta de peste 50 de ani, respectiv la 9,45% dintre femeile în postmenopauză.
De asemenea, din punct de vedere al greutăţii corporale a pacienţilor consultaţi, s-au observat următoarele aspecte: 33,8% au fost supraponderali, 28.8% au prezentat obezitate grad I şi 9,2% obezitate grad II si III, reprezentând grade înalte de obezitate. Astfel, peste 70% dintre cei evaluati au avut greutate corporală peste cea normală.
„Campania de prevenţie „Asumă-ţi să fii sănătos!” a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti se bucură de un interes într-o continuă creştere din partea turiştilor care, anul acesta, au înregistrat un nou record din perspectiva prezenţei la medicii noştri voluntari aflaţi pentru o săptămână în sudul litoralului, ceea ce înseamnă totodată şi o creştere direct proporţională a gradului de conştientizare a oamenilor asupra rolului extrem de important pe care îl are medicina de prevenţie în păstrarea echilibrului stării de sănătate, motiv pentru care avem obligativitatea de a da continuitate acestei campanii, dar şi altor proiecte similare pe care UMF le derulează” a declarat rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, prof. univ. dr. Viorel Jinga.
Acesta a ţinut să mulţumească întregii echipe a campaniei, precum și celor 36 de medici rezidenți și specialiști voluntari, dar și coordonatorilor proiectului.
Sursă: comunicat UMF Carol Davila/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Unsplash