Lungmetrajul „Photophobia” a câștigat Trofeul ANONIMUL 2024
Publicat de Adina Sîrbu, 18 august 2024, 10:07
Publicul Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL a votat câştigătorii ediţiei cu numărul 21.
Lungmetrajul „Photophobia”, co-regizat de Pavol Pekarcik şi Ivan Ostrochovsky, a fost recompensat sâmbătă cu Trofeul ANONIMUL 2024, primind marele premiu în valoare de 3.000 de euro.
Filmul a fost realizat în perioada de început a războiului din Ucraina, când cei doi regizori au petrecut câteva luni în staţiile de metrou din Harkov adăpostindu-se împreună cu ceilalţi civili de bombardamente. Prezentat prima dată la Veneţia, în secţiunea Giornate degli Autori, „Photophobia” se concentrează pe povestea lui Niki, în vârstă de 12 ani. Pentru el şi familia sa lumina zilei este sinonimă cu un pericol mortal, iar băiatul nu are voie să părăsească incinta staţiei, trăind sub lumina constantă a neoanelor. Atunci când o întâlneşte pe Vika o lume nouă i se deschide.
Ivan Ostrochovsky este şi producătorul filmului câştigător al Trofeului Anonimul din 2022 – „107 Mothers”.
Cel mai bun scurtmetraj românesc a fost ales „(În) Cerc”, de Andreea Parfenov. Filmul a primit un premiu în valoare de 1.000 de euro, oferit de DACIN-SARA.
Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj străin, tot în valoare de 1.000 de euro, a revenit filmului „Masterpiece | La Gran Obra” (Spania), de Alex Lora.
„WTF Luci!?”, regizat de Paul Radu, este scurtmetrajul căruia Fundaţia ANONIMUL i-a acordat Premiul „Ovidiu Bose Paştină”, în valoare de 1.000 de euro.
Invitata specială a Festivalului a fost anul acesta actriţa de origine iraniană, Mahsa Rostami, care a prezentat filmul de deschidere, „The Seed of the Sacred Fig”, în faţa a aproape 4.000 de spectatori.
Cea de-a 21-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL, prezentată de actorul Sorin Miron, s-a desfășurat în perioada 12-18 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.
Ajuns anul acesta la a treia ediţie, atelierul „Vocaţia mea, filmul” s-a desfăşurat în perioada 12-15 august în cadrul Festivalului ANONIMUL. Proiectul social-cultural de educaţie nonformală în rândul elevilor din zona Deltei Dunării a constat într-o serie de activităţi de stimulare şi facilitare a accesului la educaţie culturală.
ANONIMUL 2024 a cuprins și evenimente conexe. Cineaştii participanţi la festival au luat parte la trei discuţii deschie din seria Anonimul Talks. S-a vorbit despre siguranţa femeilor cu Andrada Cilibiu de la Centrul FILIA, despre cum promovăm eficient filmul românesc pentru a ajunge la publicul lui cu Ioana Ionescu (Cinema City), Monica Felea (Bad Unicorn), Dana Rogoz (actriţă) şi Ada Solomon (producătoare), iar sâmbătă publicul a discutat pe marginea temelor din filmul „Trei kilometri până la capătul lumii” cu echipa filmului.
Un alt eveniment conex l-a reprezentat cursul de prim-ajutor ce a avut loc în cadrul festivalului cu sprijinul unei companii de asigurări şi al voluntarilor SMURD.
Publicul de la Sfântu Gheorghe a putut-o vedea anul acesta în concert pe Ana Coman şi au ascultat un recital susţinut de Cvartetul Pontica. DJ Brumarul şi DJ Gojira au pus punct galei de închidere ANONIMUL 2024.
A 21-a ediție a Festivalului ANONIMUL a fost un festin pentru cinefili, care au vizionat împreună, într-un cadru de vis, filme mai vechi sau mai noi, pelicule românești în premieră sau prezente chiar la recenta ediție de la Cannes
„Marele ecran” nu este pus în pericol de faptul că, în prezent, filmele sunt doar la un click distanță, pe numeroase platforme online, a declarat organizatorul Festivalului Anonimul, Dan Lupu.
Evenimentul, desfășurat în aer liber, în Deltă, are atuurile lui și le oferă spectatorilor mai mult decât o vizionare de film, spune Dan Lupu:
Cred că experiența în fața unui ecran de cinema unește oamenii. Într-o eră în care într-adevăr avem foarte multe modalități de a consuma cinema, cred că proiectele pe marile ecran nu sunt puse în pericol. Mai mult de atât, la Anonimul e o atmosferă specială, în cadrul ăsta mistic, natural, într-o liniște absolută. Și mai mult de atât, avem cineaști care vorbesc despre producțiile lor și le explică oamenilor la ce s-au gândit sau cum și-au plănuit proiectele.
Duminică, în ultima zi a festivalului, de la ora 11.00, are loc proiecția filmelor câștigătoare la secțiunile de scurtmetraj și a peliculei câștigătoare a Trofeului ANONIMUL, după care, până anul viitor, se va lucra la distribuția de pe afișul următoarei ediții.
Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Facebook, Anonimul