FOTO | Evenimentul „Meșteșuguri tradiționale”, organizat de Muzeul de Artă Populară, se apropie de final
Publicat de Adina Sîrbu, 18 august 2024, 14:29
Meșteri populari din Suceava, Dâmbovița, Maramureș, Argeș și Constanța își expun creațiile până astăzi, la ora 18.00, și susțin demonstrații de realizare unor obiecte tradiționale, precum piese de port popular și țesături, podoabe din mărgele, linguri sculptate, icoane pictate pe sticlă sau sculptate în lemn, candele, ceramică și jucării din fire colorate.
Intitulată „Meșteșuguri tradiționale – utilitar și decorativ”, manifestarea organizată de Muzeul de Artă Populară din Constanța l-a avut ca invitat special pe sculptorul în lemn, Vasile Moldoveanu, din Moreni, județul Dâmbovița, supranumit „creatorul de patrimoniu”, cel care de mai bine de două decenii aduce la Constanța o parte din creațiile sale, a fost, în aceste zile de sărbătoare, invitatul special al Muzeului.
Într-un interviu realizat de Silvia Pascale, meșterul popular a povestit cum încă de la 13 ani a făcut prima troiță, cum a sculptat apoi, într-o salcie bătrână, cele mai multe și sfinte cruci, cum a descoperit icoana de vatră a țăranului român și cum i-a devenit lemnul propriul destin. Îl mai putem întâlni și astăzi, pe platoul din fața Muzeului, sculptând și povestind, ca nimeni altul, despre arta sa.
Cei care nu ajung să-l întâlnească pot vizita expoziția „Vasile Moldoveanu – 60 de ani în slujba prelucrării artistice a lemnului”, deschisă publicului până în data de 8 septembrie.
„Obiectele cu valoare artistică și muzeală lucrate de Vasile Moldoveanu de-a lungul timpului reprezintă mărturii ale unei îndelungate activități de creație și de continuare a unui meșteșug ancestral, prelucrarea artistică a lemnului, evidențiind tehnici tradiționale (cioplit, incizat, excizat, traforat, pictat), dar şi vechi motive decorative şi simboluri, care s-au perpetuat în timp.
În cadrul expoziției găzduite de Muzeul de Artă Populară Constanța, publicul poate vedea o varietate de piese lucrate în decursul anilor de către Vasile Moldoveanu: obiecte de cult (icoane pe sticlă, icoane de vatră, cruci de mână, pristornice, candele, troițe și cruci de masă), piese de uz gospodăresc (lăzi de zestre miniaturale, sărărițe, blidare), dar și cu valoare ceremonială (furci de tors)” se arată în comunicatul instituției muzeale.
Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Muzeul de Artă Populară