TULCEA: Corpuri de apă subterană cu o calitate chimică slabă
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 17 august 2024, 16:33
Doar trei din cele cinci corpuri de apă subterană din judeţul Tulcea au o stare chimică bună, în timp ce celelalte au o stare chimică slabă, se arată un document remis la solicitarea AGERPRES de către Prefectură.
Cele două corpuri subterane a căror calitate a apei este slabă sunt identificate de specialişti cu toponimele Babadag şi Dobrogea Centrală, iar ultimul menţionat este un corp de apă subteran freatic.
În adresa Prefecturii judeţului Tulcea nu se menţionează cauza stării chimice slabe a apei, dar aceasta s-ar putea datora secetei şi activităţilor umane neautorizate, ca de exemplu păşunatul animalelor.
Potrivit sursei, luna trecută, două sate din judeţ, Topolog şi Luminiţa, nu aveau apă potabilă, iar în alte zece, printre care Ostrov, Jijila, Casimcea, Sarighiol de Deal şi Ciucurova, autorităţile au decis furnizarea apei potabile în anumite intervale orare.
Societatea Aquaserv SA, operatorul regional de furnizare de servicii şi apă potabilă, susţine că în momentul de faţă toate comunităţile deservite au apă potabilă non-stop şi că luna trecută doar în comuna Grindu furnizarea apei a fost restricţionată.
‘În judeţ, mai sunt comunităţi care au propriile servicii de furnizare a apei potabile şi acolo autorităţile locale iau măsurile care se impun’, a precizat directorul societăţii Aquaserv SA, Valentin Ifrim-Catrinescu.
În adresa Prefecturii judeţului Tulcea se menţionează de asemenea că Direcţia de Sănătate Publică monitorizează calitatea apei din 22 de piscine construite în judeţ.
‘În anul 2024, s-au încheiat 22 de contracte de monitorizare a apei de îmbăiere (piscine), apa utilizată provenind atât din sistemele publice de alimentare, cât şi din surse proprii, cum ar fi forajele’, se specifică în sursa amintită.
Corpurile de apă subterană sunt considerate de autorităţi rezerve strategice pentru populaţie, în situaţii limită.
Nivelul Dunării a scăzut în primele zile ale acestei luni, pe raza judeţului Tulcea fiind sub cota de un metru, potrivit datelor făcute publice pe site-ul propriu de Administraţia Fluvială a Dunării de Jos din Galaţi.
Sursa – Agerpres / redactor online – Daniel Țăndăreanu