Ascultă Radio România Constanța Live

Peste 33.600 de candidaţi, la sesiunea a doua a Bacalaureatului

examen unsplash

Publicat de Doina Sirbu, 7 august 2024, 17:32

Peste 33.600 de candidaţi s-au înscris în vederea susţinerii examenului naţional de Bacalaureat în a doua sesiune organizată în acest an, care va începe joi cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română.

Sunt candidaţi care urmează să susţină toate probele sau, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare, doar pe cele nepromovate.

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, în zilele de joi şi vineri va avea lor proba de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română.

Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine vineri proba de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă.

Pe 12 august este programată evaluarea competenţelor digitale, iar în zilele de 13 şi 14 august evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Conform datelor furnizate de Inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, peste 22.000 de candidaţi provin din promoţia anului 2024, iar peste 11.500 din promoţiile anterioare.

„Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se realizează, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori (cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă şi un alt cadru didactic de aceeaşi specialitate din unitatea de învăţământ). În situaţiile în care această condiţie nu poate fi îndeplinită sau în cazurile în care cadrele didactice se află în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectaţi din alte şcoli”, a explicat Ministerul Educaţiei.

Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă şi într-o limbă de circulaţie internaţională se exprimă prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în concordanţă cu grilele naţionale sau europene. Aşadar, nu se acordă note sau calificative de tip admis/respins.

În aceeaşi manieră, rezultatele evaluării la proba de evaluare a competenţelor digitale se exprimă, de asemenea, prin stabilirea nivelului de competenţă în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu şi în conformitate cu prevederile metodologiei de examen.

Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.

„Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Încălcarea dispoziţiilor privind introducerea de materiale interzise în sălile de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă respectivele materiale au fost sau nu au fost utilizate”, a subliniat ministerul.

În situaţia în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale se consideră că acesta nu a susţinut proba.

Probele scrise din sesiunea august 2024 se vor desfăşura după următorul calendar:

* 19 august – Limba şi literatura română – proba E.a);

* 20 august – Proba obligatorie a profilului – proba E.c);

* 21 august – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E.d);

* 22 august – Limba şi literatura maternă – proba E.b).

Primele rezultate vor fi afişate în data de 26 august (până la ora 12,00), iar contestaţiile se pot depune în intervalul orar 12,00 – 18,00, în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 30 august.

Un candidat este declarat promovat la examenul naţional de Bacalaureat dacă îndeplineşte, simultan, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise, a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea şi a obţinut, în final, cel puţin media 6.

Sursă: AGERPRES / Redactor online: Doina Sîrbu / Foto: unsplash.com

CJC, Consiliul Judetean Constanta - foto - facebook CJC
Actualitate joi, 17 aprilie 2025, 08:39

AUDIO | CJC a adoptat un proiect ce vizează Spitalul Județean Constanța

Un prim pas pentru ca Spitalul de Urgență Constanța să-și recapete spațiile privatizate! Consiliul Județean Constanța a adoptat un proiect de...

AUDIO | CJC a adoptat un proiect ce vizează Spitalul Județean Constanța
Biserica, Parohia Sfanta Cuvioasa Parascheva Daeni – foto - facebook
Actualitate joi, 17 aprilie 2025, 07:21

AUDIO | Obiceiuri tradiționale în Dobrogea, în Săptămâna Mare

În Săptămâna Mare, în bisericile ortodoxe se oficiază deniile, slujbele de priveghere, așteptate cu mult interes, de către credincioși. Dar...

AUDIO | Obiceiuri tradiționale în Dobrogea, în Săptămâna Mare
Ministrul Energiei: Nu există risc de black-out în România
Actualitate miercuri, 16 aprilie 2025, 21:26

Ministrul Energiei: Nu există risc de black-out în România

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis miercuri că nu există risc de black-out în România, în condiţiile actuale, chiar dacă în...

Ministrul Energiei: Nu există risc de black-out în România
CSM se opune modificării legislației privind pensionarea magistraților
Actualitate miercuri, 16 aprilie 2025, 20:44

CSM se opune modificării legislației privind pensionarea magistraților

Proiectul de lege privind modificarea pensiilor magistraților, aflat în dezbaterea Camerei Deputaților, a primit aviz negativ din partea...

CSM se opune modificării legislației privind pensionarea magistraților
Actualitate miercuri, 16 aprilie 2025, 20:18

AUDIO | Invitație în Grădina de la Gară

Cine trece prin zona Gării Constanța, pe bulevardul Ferdinand, are ocazia să admire grădina din fața blocului R2, opera lui Cosmin Popescu, unul...

AUDIO | Invitație în Grădina de la Gară
Actualitate miercuri, 16 aprilie 2025, 19:53

Noile reguli de acordare a voucherelor de vacanță. Ghid explicativ

Guvernul a aprobat mecanismul prin care vor fi acordate voucherele de vacanţă în acest an, când beneficiarii trebuie să contribuie cu jumătate...

Noile reguli de acordare a voucherelor de vacanță. Ghid explicativ
Actualitate miercuri, 16 aprilie 2025, 19:40

Peste 160 de jandarmi din cadrul IJJ Constanța, la datorie în minivacanța de Paști

În perioada 18 – 21 aprilie a.c., în contextul minivacanţei ocazionată de Sărbătorilor Pascale, peste 160 de jandarmi din cadrul...

Peste 160 de jandarmi din cadrul IJJ Constanța, la datorie în minivacanța de Paști
Actualitate miercuri, 16 aprilie 2025, 19:05

Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu va deveni „hub strategic regional pentru NATO”

Toate acordurile România – SUA, inclusiv cele care reglementează prezența militară americană în țara noastră, sunt în vigoare, sunt...

Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu va deveni „hub strategic regional pentru NATO”