Procurorii încep audierile în dosarul sociologului Alfred Bulai, acuzat de hărțuire sexuală

Publicat de Adina Sîrbu, 5 august 2024, 12:38 / actualizat: 5 august 2024, 16:44
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 din București încep, în această săptămână, audierile în dosarul sociologului Alfred Bulai care a fost acuzat de hărțuire sexuală de mai multe studente de la Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA.
La audieri vor fi chemați martori, printre care se vor număra profesori din conducerea SNSPA, dar şi persoanele vătămate, respectiv studentele care l-au reclamat pe Alfred Bulai.
Parchetul a primit până în prezent aproximativ 20 e-mailuri cu reclamaţii şi sesizări, după ce procurorii le-au îndemnat pe studentele de la SNSPA care au fost victime ale profesorului Alfred Bulai să ia legătura cu anchetatorii la adresa de e-mail pj_sector_1@mpublic.ro, și a subliniat faptul că le va asigura studentelor protecţia şi le va proteja datele de identitate şi viaţa privată.
Poliţia şi Parchetul au deschis un dosar penal in rem ce vizează folosirea funcţiei în scop sexual în cazul profesorului Alfred Bulai, după dezvăluirile făcute de o investigație jurnalistică realizată de site-ul Snoop.
Marţi, 30 iulie 2024, senatul SNSPA a aprobat suspendarea prof. univ. dr. Alfred Bulai din activităţile didactice, precum şi din toate funcţiile de conducere pe care le ocupă. Ținta unor acuzații similare, și sociologul Marius Pieleanu a anunțat că demisionează de la SNSPA. Printre vocile acuzatoare s-a numărat și Ana Birchall, fost ministru al Justiției.
Potrivit unui comunicat al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti, la Comisia de Etică a SNSPA au fost depuse 10 sesizări, formulate de rectorul unităţii de învăţământ şi de 9 foste studente, în contextul acuzaţiilor la adresa profesorului Alfred Bulai, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice.
Au fost adresate conducerii SNSPA şi două scrisori, din partea cadrelor didactice de la Facultatea de Ştiinţe Politice şi a membrilor Consiliului Studenţesc SNSPA, în care i se solicită Comisiei de Etică să se autosesizeze în legătură cu profesorul Marius Pieleanu, în baza informaţiilor apărute în spaţiul public.
SNSPA precizează că nu se va pronunţa public în legătură cu acest subiect până la finalizarea lucrărilor Comisiei de Etică.
Totodată, Guvernul va modifica, săptămâna aceasta, actuala legislaţie care vizează abuzul și care nu permite plângerile anonime şi va adopta şi măsuri care să protejeze victimele, indiferent de numele agresorului. Modificările legislative vor permite ca orice sesizare, fie ea anonimă sau nu, să intre rapid în circuitul de analiză, iar poliţia și procurorii vor primi mai repede sesizările privind fapte penale, precum agresiunea sexuală.
Iar comunitatea Declic a lansat o petiţie online prin care este cerută modificarea urgentă a Codului Naţional de Etică Universitară. Aproape 40.000 de oameni au semnat, în două zile, petiţia intitulată „Afară cu prădătorii sexuali din mediul academic. Vrem reguli clare împotriva hărţuirii sexuale din universităţi”.
Sursă: Radio România/ Redactor: Adina Sîrbu