Încep lucrările de restaurare și reabilitare a Templului Israelit (Sinagoga așkenază) din Constanța
Publicat de Adina Sîrbu, 1 august 2024, 16:37
Compania Națională de Investiții a emis ordinul de începere a lucrărilor de restaurare și reabilitare a unicului edificiu de cult mozaic din Constanța – Sinagoga așkenază sau Sinagoga Mare.
Lucrările vor începe pe 8 august și sunt preconizate a se încheia în 13 luni.
Demersurile de reabilitare a Sinagogii au început în urmă cu aproape un deceniu.
Reprezentanții comunității evreiești spun că au fost 9 ani de eforturi susținute, mii de documente și încercări eșuate, dar acum, demersurile de salvare a clădrii au intrat în linie dreaptă. O adevărată bijuterie arhitecturală, Sinagoga a fost construită în anul 1911, pe un teren din centrul vechi al Constanței, și se află de mulți ani în stare avansată de degradare.
La finalul anului 2017, Comunitatea Evreiască a predat Companiei Naționale de Investiții clădirea, după ce a fost aprobat un proiect de reabilitare de aproximativ 1 milion de euro, însă prima licitație a fost contestată și anulată.
Anul trecut, însă, Ministerul Dezvoltării a anunțat alocarea a 1,5 milioane de euro pentru acest proiect, contractul fiind semnat la 12 iunie 2023, după cum anunța președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Silviu Vexler:
„Unul dintre cele mai frumoase și emblematice lăcășuri de cult iudaic din România, cu o poveste fascinantă și un adevărat simbol al Municipiului Constanța este salvat și va reveni la viață, urmând să fie redat atât evreilor din România cât și întregii societăți. 9 ani de eforturi susținute, chiar și atunci când totul părea fără speranță. Zeci de drumuri la Constanța. Sute de discuții cu Președintele Comunității Evreilor din Constanța, domnul Sorin Lucian Ionescu, colegul meu și principalul partener în acest proiect, care a rezistat și nu și-a pierdut încrederea. Mii de documente. Încercări repetate care au eșuat. O speranță care a devenit astăzi realitate”.
La rândul său, președintele Comunității Evreiești din Constanța, Sorin Lucian Ionescu, a spus, într-un interviu pentru Discover Dobrogea:
„Deși Comunitatea Evreiască a întocmit mai multe proiecte de reabilitare a singurului edificiu de cult mozaic din Constanța, acestea nu au fost finalizate. De fiecare dată au fost găsite motive neîntemeiate, astfel încât clădirea să nu fie restaurată. Până acum au fost realizate 4 expertize pentru testarea rezistenței clădirii, care, din fericire, deși mai are doar zidurile exterioare, încă mai este stabilă. Conform proiectului, lucrările de punere în siguranță, igienizare, restaurare și consolidare a acoperișului, zidurilor și geamurilor, dar și de refacere a stucaturilor, vor dura un an și jumătate. Contractul nu prevede pictarea pereților și băncile din sinagogă, însă, deocamdată ne bucurăm că va fi consolidată. După finalizarea acestor lucrări, vom face demersuri pentru a include această clădire, cu o arhitectură deosebită, pe Lista Monumentelor Istorice”.
Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Auris Luca, Discover Dobrogea, Facebook – Templul Coral