AUDIO | 1 august – Ziua Suprasolicitării Planetei
Publicat de Adina Sîrbu, 1 august 2024, 08:42
Ziua Suprasolicitării Planetei/ Earth Overshoot Day este data la care umanitatea a folosit toate resursele biologice pe care Pământul le generează pe parcursul întregului an, ziua în care cererea omenirii pentru resursele naturale ale Pământului în decursul anului 2024 a depăşit capacitatea planetei de a se regenera, conform studiilor recent efectuate de către Global Footprint Network.
Earth Overshoot Day nu are o zi fixă, se calculează împărţind biocapacitatea planetei (cantitatea de resurse ecologice pe care Pământul este capabil să le genereze în acel an), la amprenta ecologică a umanităţii (cererea umanităţii pentru acel an) şi înmulţind cu 365, numărul de zile dintr-un an. Pentru a atinge obiectivul Acordului de la Paris al ONU, de a reduce emisiile de carbon cu 43% la nivel mondial până în 2030, comparativ cu 2010, ar fi necesară mutarea Zilei suprasolicitării Planetei cu 19 zile anual, în următorii şapte ani, arată WWF România (Fondul Mondial pentru Natură).
De la 1 ianuarie până la 1 august 2024, omenirea a utilizat deja resursele naturale pe care ecosistemele planetei le pot produce într-un an întreg. Cu alte cuvinte, în doar 7 luni, omenirea a consumat ceea ce Pământul reînnoiește în 12 luni. În comparație cu anul 2023, Ziua Suprasolicitării Planetei din acest an este cu o zi mai devreme. Aceasta devansare se explică printr-o ușoară reducere a emisiilor de carbon, care este însa contrabalansată de nivelul mai scăzut de absorbție a carbonului de către oceane. Practic, deși omenirea a produs mai puține emisii de carbon, oceanele nu au avut aceeași capacitate de absorbție, iar rezultatul a fost tot unul negativ.
Detalii, în interviul cu Simona Manea, manager de comunicare la WWF România, realizat de Cecilia Pătrăhău:
Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: WWF România