AUDIO | WWF: Braconajul, principala amenințare pentru speciile de sturioni din Dunărea Inferioară
Publicat de Adina Sîrbu, 31 iulie 2024, 17:40
Potrivit celui mai recent raport al WWF (Fondul Mondial pentru Natură), privind braconajul și traficul de sturioni în regiunea Dunării de Jos, infracțiunile comise asupra faunei sălbatice amenință supraviețuirea speciilor de sturioni, aflate pe cale de dispariție.
Cu toate cele patru specii de sturioni din Europa aflate în pragul extincției, în luna martie a acestui an, Comisia Europeană a îndemnat statele UE să accelereze eforturile de luptă împotriva braconajului și a traficului cu sturioni pentru a salva speciile rămase în Europa.
Apelul a venit în urma interpelării unui europarlamentar spaniol, îngrijorat de statisticile alarmante din articolul „Braconajul și Comerțul Ilegal cu sturioni din Dunăre” din cel mai recent număr al publicației Current Biology, articol ce a avut ca bază raportul WWF, finanțat de programul LIFE al Uniunii Europene, despre braconajul și criminalitatea cu sturioni din zona Dunării Inferioare.
Proiectul LIFE-Boat 4 Sturgeons, finanțat de programul LIFE al UE, își propune să conserve patru specii de sturioni din Dunăre, printre activități numărându-se repopularea cu pui de sturioni a bazinului Dunării Inferioare și a Mării Negre, cooperarea cu autoritățile din domeniul pescuitului și creșterea gradului de conștientizare în comunitățile de pescari.
WWF sprijină repopulările, întrucât reprezintă o activitate cheie pe termen lung pentru conservarea populațiilor de sturioni din Europa, dar poate avea un impact mic dacă nu sunt controlate braconajul și comerțul ilegal.
„În România, se fac pași spre combaterea braconajului, dar sunt încă necesare eforturi susținute, date fiind lungimea sectorului de Dunăre pe teritoriul României, suprafața importantă a Deltei Dunării și Mării Negre. Pe de altă parte, România nu are încă un Plan Național de Acțiune pentru sturioni, care să coordoneze activitățile de monitorizare și combatere a activităților ilegale legate de sturioni”, a declarat Cristina Munteanu, coordonator național – Sturioni, WWF România.
Ascultați un interviu pe această temă, realizat de Nicu Ispas:
Redactor online: Adina Sîrbu