Numărul cazurilor de COVID-19 a explodat din nou. Virusul nu-i ocolește nici pe sportivii de la Jocurile Olimpice
Publicat de Adina Sîrbu, 30 iulie 2024, 10:21
Institutul Național de Sănătate Publică anunţă că, în săptămâna 22 – 28 iulie, s-au înregistrat 3.446 de cazuri noi de COVID, ceea ce reprezintă o creştere de 71% faţă de săptămâna precedentă, dar și 9 decese asociate, la persoane cu comorbidități.
Medicul pediatru Mihai Craiu atrăgea atenția, încă de la jumătatea lunii, că maladia COVID-19 și virusul SARS-CoV-2 nu au dispărut, ci dimpotrivă, în perioada vacanței a crescut numărul de îmbolnăviri, și a insistat pe măsurile de precauție cunoscute deja: spălatul mâinilor și purtarea măștii în locurile aglomerate.
Într-o postare din 17 iulie pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii, medicul Mihai Craiu spunea că spitalele s-au umplut din nou de bolnavi, printre care sunt foarte mulți copii:
„Nu e deloc gata, din păcate! 26% – acesta este procentul de teste pozitive pentru maladia COVID-19 la copiii testați dintre cei prezentați în Compartimentul de Primiri Urgențe al Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului în garda de ieri. Am umplut aproape toate rezervele secției de izolare cu bolnavi de COVID, în ultimele zile. La fel este și la spitalele de adulți. Puteți intreba… despre „boala care nu mai există”. Febră mare, tuse și secreții nazale, apetit redus, grețuri și vărsături, diaree – așa arată acum forma clinică a noilor mutații ale variantei Omicron. Aveți grijă de voi, spălați mâinile, stați la distanță de cei care par răciți și folosiți mască în locuri aglomerate. Altfel, vă stricați toată vacanța!”
Virusul nu a stat departe nici de participanții la Jocurile Olimpice de la Paris, unde mai mulți sportivi din delegațiile Australiei și Belgiei au fost testați pozitiv, iar înotătorul român Vlad Stancu a ratat, ieri, calificarea în finala de la 800 de metri liber, tot din cauza bolii.
El a explicat că, în urmă cu câteva zile a fost depistat cu COVID-19 și de atunci nu a mâncat nimic, doar a băut apă.
„Sper să-mi revin până la proba de 1.500 de metri, pentru că respirator şi muscular sunt la pământ. Dacă înotam probe de 100 sau 200 de metri ar fi fost mai bine, dar cum înot probe de 8 minute, respectiv 15 minute, sunt foarte afectat respirator şi muscular”, a adăugat sportivul în vârstă de 18 ani, dublu campion european şi vicecampion mondial la juniori.
Sursă: AGERPRES/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Pixabay