ANM: 2024 ar putea fi unul dintre cei mai secetoși din istorie
Publicat de Adina Sîrbu, 29 iulie 2024, 10:10
Acest an agricol ar putea fi unul dintre cei mai secetoşi din istorie, în prezent înregistrându-se secetă pedologică extremă în mare parte din ţară, a declarat directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie ANM, Elena Mateescu.
„Cele mai afectate zone în care deficitul de apă este unul extrem sunt Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi estul Moldovei, vestul Banatului şi al Crişanei. Culturile cele mai afectate sunt porumbul şi floarea-soarelui. Putem spune că, din cele aproape 11 luni, de la 1 septembrie 2023, când a început anul agricol curent şi până când se termină la 31 august 2024, şapte luni cantităţile de precipitaţii au fost deficitare şi trei luni la rând, din mai, iunie şi iulie, vorbim în medie de cantităţi sub normele lunare. Deci, va fi unul dintre cei mai secetoşi ani agricoli, în special pentru culturile prăşitoare”, a precizat Elena Mateescu.
Ea a menţionat că specialiştii ANM analizează şi intensitatea stresului termic caracterizat pentru agricultură, iar pragul de arşită este de 32 de grade Celsius. „În condiţiile în care am valori peste acest prag, atunci plantele sunt afectate de stresul termic”, a adăugat şefa ANM.
Potrivit prognozei agrometeorologice pentru perioada 27 iulie – 2 august, conţinutul de umiditate din sol, în cultura de porumb neirigat, se va situa în limite scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) în Maramureş, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, a Crişanei şi a Banatului, izolat centrul şi sudul Transilvaniei. Pe suprafeţe agricole extinse din Transilvania, local vestul, nordul, nord-vestul şi centrul Moldovei, sudul Crişanei, izolat nord-estul Banatului, rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare.
În aceste condiţii, procesele de creştere, coacere şi maturare, atât la culturile prăşitoare, cât şi la speciile pomi-viticole se vor desfăşura în continuare cu dificultate, îndeosebi în sudul, sud estul şi estul ţării.
Valul intens de caniculă excesivă din iulie va fi urmat de cea mai însorită şi, uneori, cea mai caldă lună de vară, în august recordul de temperatură înregistrat în România fiind de 44,5 grade Celsius.
Meteorologii spun că, anul acesta, și luna august va fi caracterizată de temperaturi peste norme și ploi puține.
„Până în jurul datei de 26 august, vor rămâne valorile termice peste cele specifice lunii august, dar trebuie să ţinem cont că normele lunii august, din punct de vedere termic, vor fi în scădere pe măsură ce ne apropiem de finalul lunii în toate zonele ţării. Astfel că nu mai putem să spunem că valorile peste norme sunt comparabile cu cele pe care le-am înregistrat acum, ci şi acestea vor fi mai scăzute, vor mai atinge pragul de 35 de grade al caniculei, dar la nivel izolat, treptat, ziua va fi în scădere şi va creşte noaptea, astfel că valorile termice pe care le vom înregistra după amiaza vor fi cele ridicate. Vor fi pentru intervale mai scurte de timp, iar noaptea procesul radiativ va fi de mai lungă durată, astfel că minimele nu vor mai trece de 20 de grade. Din punct de vedere al ploilor, însă, se anunţă o lună destul de stabilă, cu ploi destul de puţine, un grad din ce în ce mai redus de instabilitate atmosferică, poate în zonele de deal şi de munte şi cu totul izolat în rest”, a precizat meteorologul Oana Păduraru pentru Radio România Actualități.
Surse: AGERPRES, RRA/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Unsplash