Peste 2.500 de copii constănțeni, beneficiari ai Proiectul „Zâmbet strălucitor: Educație pentru dinți sănătoși”

Publicat de Adina Sîrbu, 24 iulie 2024, 12:01
Peste 2.500 de copii din județul Constanța, cu vârste de 5 – 12 ani, vor afla, prin intermediul unei piese de teatru de păpuși, cum își pot îngriji dinții, în cadrul proiectului „Zâmbet strălucitor: Educație pentru dinți sănătoși”, organizat de Asociația Culturală Georgiana Rusu, în colaborare cu Colegiul Medicilor Stomatologi.
Proiectul se derulează până în toamnă și propune o campanie de informare şi educaţie asupra normelor şi regulilor fundamentale de igienă orală la copiii din 12 localități rurale și urbane din județul Constanța., fiind vizate comunitățile din Mangalia, Medgidia, Cernavodă, Ovidiu, Techirghiol, Năvodari, Cumpăna, Peștera, Pantelimon, Vulturu, M. Kogălniceanu și Tuzla.
Prin intermediul unui spectacol de teatru de păpuși cu durata de 30 de minute, produs în cadrul proiectului și în care personaje vor fi Dintele, Măseaua, Caria, Tartrul, Periuța de dinți, Pasta de dinți etc., copiii vor primi informații esențiale despre igiena orală și despre importanța tratării cariilor în stadiile incipiente.
Spectacolul va fi prezentat de 30 de ori, în 12 localități, în perioada 7 – 25 octombrie, iar la finalul piesei, reprezentanți ai Colegiului Medicilor Stomatologi vor susține prezentări interactive despre importanța sănătății dentare și igiena alimentară și vor oferi tuturor copiilor din sală pliante și cărți de colorat.
Datele din studiul național privind privind starea de sănătate orală în România, realizat la inițiativa Colegiului Medicilor Stomatologi din România, cu sprijinul Asociației Române pentru Promovarea Sănătății, sunt alarmante.
Menționăm între acestea: 2 din 3 copii prezintă carii, 40% dintre copiii de 6 – 17 ani prezintă sângerări gingivale, mai mult de jumătate dintre copii prezintă placă dentară microbiană, 1 din 3 copii prezintă anomalii ale dinților, 40% dintre adulți au parodontită, 2 din 3 români au nevoie de tratament stomatologic etc.
Întrucât studiul a reliefat inclusiv faptul că, la nivel național, educația privind igiena orală este deficitară, s-a stabilit un plan de măsuri privind educarea, informarea și conștientizarea populației asupra riscurilor determinate de neglijarea sănătății orale, unul dintre deziderate fiind realizarea unui parteneriat social pentru sănătate orală, care să reunească sectorul sănătății, organizațiile profesionale, și organizațiile de pacienți, sectorul economic, autoritățile naționale, comunitățile și societatea civilă.
Valoarea totală a proiectului „Zâmbet strălucitor: Educație pentru dinți sănătoși” este de 278.500 lei, din care 250.000 lei reprezintă finanțarea din partea Consiliului Județean Constanța, iar 28.500 lei contribuția proprie a beneficiarului.
Sursa: Asociația Culturală Georgiana Rusu/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Pixabay