ANSVSA: Dezideratul ‘0 toxinfecţii alimentare’ în cadrul festivalurilor Neversea şi Beach Please a fost atins
Publicat de Adina Sîrbu, 24 iulie 2024, 19:53
Dezideratul ‘0 toxinfecţii alimentare’ în cadrul festivalurilor Neversea şi Beach Please a fost atins prin colaborarea bună a agenţilor economici şi a consumatorilor, a anunţat ANSVSA, într-un comunicat.
Odată cu deschiderea Comandamentului Sezon Estival 2024, inspectorii veterinari au demarat activităţi de verificare privind modul în care operatorii din industria alimentară au respectat condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare în unităţile de alimentaţie publică de pe litoral.
‘Principalul obiectiv al acţiunilor întreprinse de inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, care au activat în prima parte a Comandamentului, respectiv protejarea sănătăţii publice, a fost atins: nu s-au înregistrat suspiciuni sau episoade de toxiinfecţii alimentare care să pună în pericol sănătatea publică. În prima lună de activitate, au fost verificate 1.083 de unităţi, după cum urmează: 715 unităţi de alimentaţie publică, 18 pizzerii, o unitate de tip catering, 63 de cofetării/patiserii, 59 de laboratoare de cofetărie/patiserie, 3 pensiuni turistice, 2 supermarket-uri, 92 de magazine alimentare şi alte 130 de unităţi (beach-bar, gelaterii, tonete)’, se arată în comunicatul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor(ANSVSA).
În urma acestor controale s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar; ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare; condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; nemenţinerea 48 de ore a probelor de preparate culinare.
Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 155 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1,67 milioane de lei, şi au fost emise 5 ordonanţe de suspendare temporară a activităţii şi 10 ordonanţe de interzicere a activităţii. A fost dispusă măsura de reţinere oficială pentru o cantitate de 972 de kg produse (carne, preparate din carne, produse lactate şi produse de patiserie), care au fost dirijate către unităţi de neutralizare.
‘În perioada festivalurilor Neversea şi Beach Please, echipele au fost suplimentate, efectuându-se atât acţiuni de consiliere la cei 115 agenţi economici, care şi-au desfăşurat activitatea în cadrul acestora, cât şi realizarea a 214 controale oficiale. Totodată, au fost aplicate 15 sancţiuni contravenţionale pentru comercializarea produselor cu termenul de valabilitate expirat, nerespectarea condiţiilor de igienă şi depozitare. Dezideratul ‘0 toxinfecţii alimentare’ în cadrul celor două festivaluri a fost atins şi prin buna colaborare a agenţilor economici, care au aplicat normele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, dar şi a consumatorilor, care au semnalat prompt abaterile de la legislaţie’, subliniază sursa citată.
Echipele de control au sprijinul autolaboratorului DSVSA Constanţa şi a Laboratorului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor Constanţa, probele prelevate din materie primă, produsul finit, testele de sanitaţie fiind analizate în regim de urgenţă, pentru a asigura că în consum ajung doar produse alimentare care respectă condiţiile de calitate şi salubritate stipulate in legislaţia europeană şi naţională.
Activitatea de control va continua în cele 6 zone de interes turistic şi agrement, începând cu localitatea Vadu, până în localitatea Vama Veche, şi se va intensifica la sfârşitul săptămânii când afluxul de turişti creşte.
‘Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin intermediul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al ‘Comandamentului Sezon Estival 2024’: 0786 577 007, unde se pot face sesizări sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr funcţionează în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.
Sursă: AGERPRES / Redactor online: Doina Sîrbu / Foto: ANSVSA