Directorul CSM Constanța, Andrei Talpeș prezent la Matinalul Radio Constanța
Publicat de Catalin Donose, 23 iulie 2024, 10:44
Interviul dimineții de marți, 23 iulie la Radio Constanța l-a adus în studioul Radio Constanța pe directorul CSM Constanța, Andrei Talpeș, intervievat de Larisa Calistru și Cătălin Donose.
Larisa Calistru: A început numărătoarea inversă. Așteptăm cu emoție, dar și cu bucurie și interes, și cu sufletul la gură Jocurile Olimpice de vară de la Paris. Avem și constănțeni acolo. Vreau să vorbim despre acest subiect chiar acum. A venit Cătălin Donose în studio și n-a venit singur.
Cătălin Donose: Bun regăsit, prezent în studioul Radio Constanța este directorul CSM Constanța, Andrei Talpeș.
Andrei Talpeș: Bun regasit! Este întotdeauna o plăcere să revin la Radio Constanța.
LC: Ce faci? Emoții? Ești în formă? Încep Jocurile Olimpice.
AT: Am emoții pentru că încep Jocurile Olimpice și așa cum ai menționat și tu, avem sportive acolo și avem sportivi care au muncit foarte, foarte mult să ajungă acolo și îmi doresc mai ales pentru ei, dar și pentru club și pentru oraș, pentru România, pentru că este o muncă fantastică în spate și merită, să obțină acolo cele mai bune rezultate.
CD: Avem două sportive, gimnasta Sabrina Voinea și înotătoarea Rebecca Diaconescu. Sigur, cu șanse la medalii ar fi Sabrina. Cum crezi că va fi evoluția celor două la Jocurile Olimpice?
AT: Evident, că mi-aș dori să obțină ambele medalii, dar ce mi-aș dori este să trăiască acest vis olimpic din plin și să acumuleze experiența asta pentru că nu foarte mulți atleți au șansa să ajungă la Jocurile Olimpice și asta spune multe despre valoarea lor, despre munca depusă, despre sacrificiul pe care l-au făcut până acum și am o mare, mare încredere că că pot obține rezultate foarte bune acolo.
CD: Sabrina Voinea este antrenată de mama ei, Camelia Voinea, cunoscuta gimnastă, campioană mondială, vicecampioană olimpică și sperăm în evoluții cât mai bune. Sunt șanse, dacă Sabrina prinde o zi bună, eu zic că poate fi prezentă pe podium.
AT: Păi avem barometru, campionatele europene unde a avut o evoluție foarte bună, se vede progresul. Să nu uităm că ea este în primii ani de seniorat și a făcut, un progres fantastic, așa cum ai zis mama ei este antrenoare, dar mai mult de atât este un om cu experiență, un om care a trăit pe pielea ei și a obținut rezultate deosebite. Și atunci eu cred că acest mix de experiență cu muncă și cu sacrificiu cred că le poate aduce mult râvnita medalie sau medaliile. Mă uitam pe un clasament, gimnastica artistică este recordmenă a sportului românesc la Jocurile Olimpice cu 25 de medalii. La Paris, cu puțin noroc așteptăm o medalie sau două de la Sabrina.
LC: Doamne ajută! Da am văzut și eu un studiu, într-adevăr o statistică, pe primul loc era gimnastica, după care venea canotajul foarte tare din din spate.
AT: Da. Și înotătoarea noastră Rebecca, este antrenată tot de mama ei, deci este un mix. Se pare că aceasta este formula magică de a ajunge la Jocuri.
CD: Da. Și apropo de Rebecca, ea este născută la Las Vegas și reprezintă CSM Constanța.
AT: Da este o sportivă care și ea a progresat foarte mult, are niște rezultate foarte bune, este într-o formă foarte bună în ultima perioadă, fapt confirmat și de rezultate la ultimele Campionate Europene, Campionate Naționale.
CD: Rebecca Diaconescu a prins un loc de universalitate din partea Federației Internaționale și până la urmă este un lucru extraordinar. Ea este tânără și la fel ca Sabrina, sunt convins că are tot viitorul înainte. Pot să mai prindă cel puțin un ciclu olimpic.
AT: Toți sportivii noștri sunt tineri sau marea majoritate a lor, adică peste 84% Noi, așa cum am mai spus-o, ne-am înființat în mijlocul ciclului olimpic și știți că acesta a fost un ciclu olimpic mai scurt decât de obicei, de doar 3 ani. Însă vă asigur că la următoarele Jocuri Olimpice o să avem mai mulți sportivi și o să avem mult mai multe povești de spus. Avem copii valoroși aici, la Constanța și mă bucur că cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța și cu sprijinul tuturor putem să-i ținem acasă și să investim în ei și, iată, să ajungă să reprezinte România la Jocurile Olimpice și nu numai.
LC: Suntem pe locul 17 într-un clasament all-time pe națiuni, iar pronosticul COSR pentru această ediție a Jocurilor Olimpice este între 6 și 8 medalii.
AT: Cred că experiența jocurilor trecute sau a anilor trecuți, când ne gândeam că putem obține mai multe medalii, atunci când COSR vine și spune aceste lucruri se bazează foarte mult pe specialiștii lor, pe comisiile pe care le au acolo și credeți-mă că am interacționat cu ele și știu despre ce vorbesc. Dacă ei își pronostichează șase-opt medalii, probabil că acolo vom fi. Acestea vor fi medaliile. Nu știm cine le va aduce, dar ei, ei cu siguranță au făcut toate calculele. Nouă ne place să dăm calculele astea peste cap. Ar fi superb să le putem da, dar haideți să fim optimiști. Șase-opt medalii la Jocuri Olimpice înseamnă mult, înseamnă lucruri, sunt lucruri ok și mă uitam chiar că după foarte, foarte mult timp avem 107 sportivi calificați.Deci, iată că România, ușor-ușor începe să redevină și să populeze satul olimpic, așa cum făceam cu ani în urmă.
CD: Vom avea și un antrenor. Este vorba de cunoscutul și experimentatul Viorel Filimon. La tenis de masă spuneai despre sportivii de la CSM Constanța că sunt sportivi tineri. Iată, apropo de tenis de masă, Bianca Mei-Roșu este campioana europeană la sub 19 ani. De asemenea, Elena Zaharia și ea. Sunt convins că peste 4 ani, la fel și la box, Amalia Niță au mari șanse să fie la Jocurile Olimpice din 2028 de la Los Angeles.
AT: Da, construim, construim pentru viitor. Cu siguranță, aceste nume, zic eu, dacă totul decurge conform planului nostru, vor fi în loturi olimpice și vor reprezenta România la cel mai înalt nivel. Deja o fac. Bianca a avut un Campionat European senzațional, la U19, unde a ieșit campioană europeană și a dominat. Practic a făcut niște meciuri spectaculoase. Avem, așa cum am spus, avem copii talentați, avem sportivi talentați, avem antrenori experimentați și iată, că am reușit să coagulăm toate aceste lucruri și să le să le aducem sub brandul CSM Constanța. Și munca asta de 2 ani de zile se vede și se vede nu prin vorbe, ci prin fapte, prin rezultate, prin medalii obținute, prin prezența în loturile naționale, ceea ce ne face mândri, dar și ne obligă să construim și să mergem și să vrem mai mult, să ne dorim mai mult. Și dacă reușim să atragem și să construim un pic, să investim un pic în infrastructura sportivă, cred că putem face lucruri extraordinare aici.
CD: Eu zic că așa, medaliile ar putea veni în principal de la canotaj. Acolo avem 45 de sportivi, de la David Popovici și nu în ultimul rând de la Sabrina Voinea, gimnasta noastră.
LC: Avem așteptări așa, pentru ce se anunță vineri este festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Eu deja sunt năpădită de emoții, nici nu mai știu ce să mai zic. Vreau să vă întreb cum veți vedea competiția? De la televizor sau veți merge acolo?
AT: Aș vrea să merg acolo, încă nu mi-am făcut loc în program, dar mi-ar plăcea. Mi-ar plăcea să ajung și să văd un sportiv de-al nostru medaliat.
LC: Dacă avem sportive în finală și șansă la medalie la gimnastică sau la orice alt sport, veți fi acolo?
AT: Dacă reușesc și îmi fac timp, cu siguranță aș vrea să fiu acolo. Mi-aș dori să fiu acolo. Da, da așteptăm de la sportivii noștri cei 107 sportivi români să aibă o evoluție cât mai bună la Jocurile Olimpice de la Paris.
CD: Nu putem să trecem ușor peste faptul că, iată, CSM Constanța va avea un sezon plin în cupele europene la baschet feminin, plus masculin și handbal. Din toamnă vom avea meciuri interesante aici, la Constanța.
AT: Da, munca anilor trecuți se vede și iată că la handbal masculin am reușit calificarea direct în grupe, fără să mai jucăm tur preliminar. Este o muncă extraordinară în spatele acestui proiect. La baschet feminin, pentru prima oară vom juca în preliminariile Euroligii feminine de baschet și dacă Doamne ferește pierdem acest baraj, avem un loc asigurat în grupele Euro Cup. Asta înseamnă că vom avea meciuri internaționale de mare spectaculozitate aici, la Constanța și la baschet masculin jucăm un tur preliminar. Fiind în primul an de participare în cupe europene, vom vedea dacă vom reuși să trecem de acest tur preliminar.Vom juca într-o grupă grea, dar important e să vedem dacă putem să ajungem acolo. Asta e important.
CD: Mă uitam că baschetul masculin constănțean este prima dată prezent într-o cupă europeană.
AT: Da, în baschet am doborât multe recorduri cu CSM Constanța și sunt multe. Toate încep așa, după 19 ani, după 20 de ani, prima dată în istorie primul titlu de campioană, prima Cupă a României.
CD: Sunt și jucători tineri, baschetbaliști tineri crescuți aici, care încet-încet încep să se afirme.
AT: Trebuie să înțelegem că lucrurile nu se pot face de pe o zi pe alta în sport și că este nevoie de timp ca aceste generații să treacă și să crească și să se maturizeze, să se formeze. Avem rezultate foarte bune și la volei feminin, avem acolo generații de juniori care iată, au obținut titluri naționale și cresc și în curând o să-i vedem pe prima scenă a voleiului feminin. Sunt, sunt lucruri care se întâmplă, sunt. E o construcție corectă, trebuie să ai o strategie în sensul ăsta. De aceea, clubul nostru are 86% copii și juniori din cei peste 1000 de sportivi legitimați, pentru că ne gândim la viitor. Este CSM Constanța, este clubul comunității și asta trebuie să facem, să creștem pentru viitor.
CD: Sunt convins că atunci când baza materială va fi mai ofertantă, atunci numărul sportivilor va crește și mai mult. Mă gândesc la Sala Polivalentă.
AT: Cu siguranță, orice investiție în infrastructură, fie că vorbim de Sala Polivalentă, fie că vorbim de săli mai mici de antrenamente pentru copii și juniori, vor aduce plus valoare și vor crește numărul de practicanți. Și până la urmă asta ne dorim. Să avem o comunitate și o populație sănătoasă făcând sport.
CD: De fapt, asta este important să facă mișcare, să facă sport tinerii din ziua de azi, tinerii constănțeni în principal.
Text și foto/Cătălin Donose