TULCEA: Artă contemporană în expoziţia intinerantă „Multispecies”, la Casa Avramide

Publicat de Adina Sîrbu, 21 iulie 2024, 09:51
Lucrări de artă contemporană semnate de artişti din România sunt prezente, până pe 4 august, la Casa Avramide din Tulcea, în expoziţia itinerantă „Multispecies”, organizată de asociaţia Working Art Space and Production Studios (WASP) în cadrul proiectului Emerging Towards (Future).
Curatoarea expoziţiei, Denisa Rad, a declarat că lucrări din expoziţie au fost prezentate în mai multe oraşe din ţară, dar şi în Norvegia, obiectele artistice fiind semnate atât de studenţi, cât şi de profesori universitari.
„Ce ne-am dorit este ca vizitatorii să se apropie de lucrări şi să petreacă mai mult timp cu ele. Nu toate îţi spun din prima despre ce e vorba. Te invită se te apropii de ele. Sunt lucrări în diferite medii, fie că vorbim de proiecţie, fie că vorbim de instalaţii şi mai ales lucrări cu plastic”, a mai spus Denisa Rad.
Ea a explicat prezenţa la Tulcea a lucrărilor prin necesitatea promovării artei contemporane inclusiv în oraşele mici şi a precizat că expoziţia va fi prezentată luna viitoare şi la Sibiu.
În timpul vernisajului, Denisa Rad a prezentat lucrările publicului prezent.
„Lucrarea aceasta are legătură cu ce se întâmplă foarte mult în laborator, pentru că artista lucrează într-un institut de cercetare şi pentru că face foarte multe rezidenţe cu cercetători de mediu. Ea propune o naraţiune a viitorului, cum ar arăta mediul dacă ar avea proteze. Ceea ce fac oamenii mediului va avea repercusiuni, iar noi trebuie să găsim soluţii”, a spus curatoarea expoziţiei.
Potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor, expoziţia „Multispecies” este o etapă de diseminare a rezultatelor proiectului Emerging Towards derulat de WASP Studios , în perioada octombrie 2022 – aprilie 2024, finanţat prin Granturi SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, un proiect cu dimensiune europeană ce urmăreşte formarea profesională a tinerilor prin intermediul unor evenimente special concepute care au pornit de la viziunea realizării unui viitor sustenabil ce valorifică şi susţine diversitatea culturală.
„Proiectul răspunde unor nevoi de încurajare a diversităţii culturale şi responsabile. Nevoia de a corobora activităţile de protecţie a mediului cu cele culturale a venit ca răspuns la nevoia de a acţiona în strategia de atenuare a efectelor schimbărilor climatice, contribuind astfel la conştientizarea publicului şi creşterea responsabilităţii în rândul activităţilor culturale, sociale şi civice. (…) Atât Sibiu, cât şi Tulcea sunt recunoscute pentru angajamentul lor în conservarea mediului şi promovarea valorilor ecologice, devenind centre strategice pentru iniţiativele culturale şi eco-muzeale”, se specifică în comunicatul de presă.
Sursă: AGERPRES/ Foto: Casa Avramide Facebook/ Redactor: Adina Sîrbu