CONSTANȚA: Universitatea „Ovidius” va produce energie verde pentru consumul propriu

Publicat de Adina Sîrbu, 16 iulie 2024, 08:44
Universitatea „Ovidius” din Constanţa va avea propria centrală fotovoltaică, prin care va produce energie verde și care va acoperi, potrivit estimărilor, aproape 99% din consumul propriu.
Ieri a fost semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Dezvoltarea unei centrale fotovoltaice pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile în vederea asigurării autoconsumului pentru Universitatea Ovidius din Constanţa (UOC)”, de către ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja, şi rectorul UOC, conf. univ. dr. Dan-Marcel Iliescu.
Valoarea totală a investiţiei finanţate în cadrul proiectului, prin Fondul pentru modernizare, Programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie şi stocarea energiei – Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entităţi publice, este de aproape 862.000 de Euro (aproximativ 4,3 milioane de lei).
Obiectivul proiectului este reprezentat de realizarea, până la data de 31.12.2026, a unei unităţi de producţie a energiei electrice din surse solare, cu scopul reducerii dependenţei de sursele energetice externe. Centrala fotovoltaică va avea o putere instalată unitară de 677,16 kWp / 660,00 kWAC, prin care, se estimează, va fi obţinută o producţie netă de energie primară de 67,87 t.e.p./an din surse regenerabile, adică o producţie netă totală de energie electrică de 14.915,75 MWh într-o perioadă de 20 de ani. Practic, în primul an de funcţionare, va fi asigurată o producţie netă de energie electrică totală de 745,79 MWh/an, reprezentând 98,97% din necesar.
Un alt rezultat al acestui proiect vizează reducerea amprentei de carbon a UOC prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 9.126,95 tone de CO2 echivalent într-o perioadă de 20 ani.
Proiectul presupune amplasarea unor sisteme fotovoltaice pe acoperişurile corpurilor A şi B din campusul universitar (Aleea Universităţii, nr. 1), precum şi pe căminele studenţeşti FN1 şi FN2 (Aleea Studenţilor, nr. 1A).
„Dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii şi capacităţilor de care dispune Universitatea Ovidius din Constanţa, alături de investiţiile inteligente în tehnologii energetice reprezintă obiective de mare importanţă pentru instituţia noastră. Obţinerea finanţării pentru instalarea unei centrale fotovoltaice în vederea producerii de energie electrică din surse regenerabile şi pentru montarea de panouri fotovoltaice va contribui în mod decisiv la trecerea către un stadiu avansat al independenţei energetice a universităţii. Alături de finanţările consistente obţinute prin PNRR, pentru dezvoltarea infrastructurii educaţionale pentru învăţământul dual, UOC îşi reafirmă rolul de catalizator al dezvoltării socio-economice din regiune, pe termen mediu şi lung”, precizează conf. univ. dr. Dan Marcel Iliescu, rectorul UOC.
Sursă: Comunicat de presă/ Foto: Facebook/ Redactor: Adina Sîrbu