Peste 5.000 de constănțeni au apelat la 112 pentru probleme medicale cauzate de temperaturile extreme
Publicat de Adina Sîrbu, 15 iulie 2024, 14:25
În weekendul 12 – 14 iulie, când a fost în vigoare primul cod roşu de caniculă extins pentru mai mult de jumătate din ţară, operatorii STS ai Serviciului de Urgenţă 112 au preluat aproape 100.000 de apeluri.
Cele mai multe au vizat urgenţe medicale din competenţa echipajelor de Ambulanţă şi SMURD. Din totalul de aproape 60.000 de apeluri care au constituit urgenţe, peste 44% au fost situaţii medicale, însemnând peste 26.000 de cazuri.
Duminică, 14 iulie a.c., s-au înregistrat cele mai multe apeluri, aproape 7.500 de persoane sesizând probleme respiratorii severe, persoane conştiente căzute în locuri publice sau cu probleme medicale manifestate în zone publice, accidente determinate de factori de mediu – caniculă, hipertermie, temperaturi extreme, respectiv urgenţe medicale diverse, reprezentând 5 apeluri în fiecare minut.
Încărcarea cea mai mare Serviciului de urgenţă 112 s-a resimţit, în acest weekend, în Bucureşti-Ilfov (aproape 15.000 de apeluri) și Constanţa (peste 5.300 apeluri).
Dobrogea a intrat, de astăzi, sub cod roșu de caniculă, valabil până miercuri inclusiv.
Temperaturile vor trece de 40 de grade, iar medicii ne sfătuiesc să nu stăm la soare între orele 11.00 și 18.00, pentru că riscul de insolație este foarte mare, iar această afecțiune poate provoca multiple complicații și chiar decesul.
Și angajatorii sunt obligați să ia anumite măsuri pentru a proteja sănătatea lucrătorilor, iar medicii din judeţul Constanţa îşi schimbă programul de consultaţii.
Solicitarea a fost transmisă de Direcţia de Sănătate Publică pentru ca oamenii să nu fie nevoiţi să iasă din case la orele amiezii, a precizat prefectul județului Constanța, Silviu Coşa:
Unităţile de primire urgenţă şi spitalele sunt pregătite să fac faţă primirii urgenţelor. Am avut o recomandare, pe care Direcţia de Sănătate Publică a şi trimis-o celor vizaţi, ca toţi medicii să-şi modifice programul de consultaţii, astfel încât, atunci când nu vorbim de urgenţă, oamenii să nu fie obligaţi să iasă din case în intervalul de maximă expunere la căldură.
Surse: Agerpres, RC Interviul Dimineții/ Redactor: Adina Sîrbu