TULCEA: Refugiații ucraineni reclamă că, în 2024, nu au primit niciun leu de la autorităţile române din fondurile de sprijin
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 11 iulie 2024, 08:51
Reprezentanţi ai refugiaților ucraineni, care îndeplinesc condiţiile impuse de legislaţia Uniunii Europene şi a statului român pentru a fi protejați în contextul războiului declanşat de Rusia în urmă cu peste doi ani, reclamă că, de la începutul acestui an, nu s-a primit de la autorităţile române niciun ban din fondurile de sprijin.
Informaţia a fost făcută publică la sediul filialei teritoriale a Crucii Roşii Române (CRR), în timpul unei întâlniri informale organizate cu prilejul deschiderii Centrului educaţional multicultural, la care au participat atât autorităţi, cât şi reprezentanţi ai persoanelor din Ucraina.
„Momentan, în evidenţele noastre sunt peste 250 de familii, iar 80% sunt familii formate din mame şi copii, bărbaţii având fie mai mult de trei copii ori sunt marinari sau au un handicap. 10% din oameni nu au locuinţe, iar oamenii aceştia speră într-o integrare”, a declarat reprezentanta persoanelor din Ucraina, Liliana Ivanova.
Ea a amintit că, de la începutul acestui semestru, condiţiile de acordare a sumelor forfetare se schimbă şi a mai spus că de la începutul lui 2024 persoanele din Ucraina nu au primit niciun leu din partea Guvernului României, iar informaţia a fost confirmată de reprezentanţi ai autorităţilor.
„Ştiu că anul acesta nu s-a plătit niciun drept pentru cetăţenii ucraineni. Nu pot să vă spun de ce nu s-au plătit, dar pot să vă confirm că toate solicitările de fonduri s-au transmis în termenul legal către Bucureşti”, a precizat inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta, Dan Petrov.
Reprezentantul ISU Delta a mai spus că situaţia ar fi similară la nivel naţional şi că există doar o întârziere în alocarea fondurilor.
De asemenea, reprezentanta Primăriei municipiului Tulcea, Raluca Doroş, a afirmat că deocamdată legislaţia în domeniul protejării persoanelor din Ucraina este incompletă.
„Până acum, efectiv, nu se ştie ce e de făcut. Ce ştim sigur este că vor beneficia doar cei care vor intra în ţară începând cu data de 1 iulie 2024, dar nu se ştie suma exactă şi doar pentru o perioadă de trei luni consecutiv, ce facem cu cei care sunt în prima şi în a treia lună”, a afirmat reprezentanta autorităţii locale.
Filiala teritorială a CRR a sprijinit încă de la începutul războiului declanşat de Rusia în Ucraina persoanele care au cerut ajutorul autorităţilor române, iar luna trecută, în sediul propriu, a deschis Centrul educaţional multicultural care-şi propune să le ofere persoanelor din Ucraina un spaţiu pentru întâlniri cu specialişti în diverse domenii.
„Scopul centrului este de a oferi un alt fel de asistenţă umanitară cetăţenilor strămutaţi din Ucraina pentru a răspunde unei nevoi existente în momentul actual, respectiv de a oferi servicii de integrare socială”, a declarat directorul filialei teritoriale a CRR, Simona Covaliov.
Centrul a fost amenajat în baza fondurilor strânse de CRR în cadrul campaniei „Umanitatea nu are graniţe” destinată ajutării cetăţenilor ucraineni.
La întâlnirea cu autorităţile, s-a discutat problema permiselor de şedere, a actelor încheiate de persoanele din Ucraina cu diverse persoane fizice sau juridice din România pentru a închiria o locuinţă, a cursurilor de învăţare a limbii române, problema echivalării studiilor, dar şi cea a situaţiei copiilor din Ucraina.
Luna trecută, Primăria municipiului Tulcea a înregistrat 59 de cereri pentru ca 99 de persoane să beneficieze de sprijin financiar din partea Uniunii Europene şi a Guvernului României.
În februarie 2022, Rusia a declanşat războiul împotriva Ucrainei, acesta fiind cel mai mare conflict armat desfăşurat pe continentul european după Al Doilea Război Mondial.
Sursă: Agerpres / Redactor online: Daniel Țăndăreanu