Summit NATO 75: România semnează, astăzi, un acord bilateral de securitate cu Ucraina
Publicat de Adina Sîrbu, 11 iulie 2024, 08:03
România va semna, joi, un acord bilateral de securitate cu Ucraina, a anunţat aseară preşedintele Klaus Iohannis, la Washington, în Statele Unite ale Americii, unde are loc summitul NATO la 75 de ani de la înfiinţarea Alianței.
Klaus Iohannis a pledat pentru intensificarea sprijinului acordat Kievului în războiul cu Rusia şi a susţinut confirmarea traseului transatlantic ireversibil al Ucrainei, un angajament al aliaţilor trecut, de altfel, în declaraţia finală a summitului.
NATO a mai decis continuarea procesului de integrare a armatei ucrainene şi un sprijin de 40 de miliarde de euro pentru anul următor, dar, mai ales, a fost făcut anunțul potrivit căruia a început transferul de avioane de luptă F-16 din Danemarca şi Olanda, îndelung solicitate de Kiev. De asemenea, Ucraina va primi 5 noi sisteme de apărare Patriot donate de Statele Unite, Germania, Italia, Olanda şi România.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că sunt negocieri în curs pentru înlocuirea sistemului donat Ucrainei:
„În CSAT, am discutat acum câteva zile in extenso această chestiune şi am dat un mandat Ministerului Apărării, se negociază şi dorinţa noastră este să primim un alt sistem Patriot la schimb. Sigur, nu mâine, dar într-un viitor relativ apropiat. Dar pentru a compensa absenţa sistemului pe care îl dăm acum, cred că vom reuşi să obţinem şi sisteme care vor fi livrate mai repede şi vor asigura o mai bună supraveghere a spaţiului aerian naţional”.
Preşedintele României s-a referit şi la ajutorul pe care aliaţii îl acordă Ucrainei şi a subliniat că s-a livrat aproximativ jumătate din muniţia promisă, ceea ce este puţin. Potrivit şefului statului, Ucraina trebuie ajutată în continuare pentru a nu pierde războiul cu Rusia.
La summitul NATO de la Washington va fi agreat la nivel înalt un sprijin sporit și pentru alţi parteneri vulnerabili afectaţi de război şi de comportamentul agresiv al Rusiei. Pentru România, spunea preşedintele Klaus Iohannis, importanţa cea mai mare în acest context o are Republica Moldova, care va fi reflectată adecvat în declaraţia finală a summitului. Şeful statului consideră că Republica Moldova trebuie sprijinită pentru a putea contracara atacurile hibride din partea Rusiei.
Sursă: RRA/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Administrația Prezidențială