AUDIO | Ce mâncăm și ce bem în perioadele de caniculă extremă?
Publicat de Adina Sîrbu, 11 iulie 2024, 14:27
Episodul de arșiță extremă este departe de a se încheia. Meteorologii au colorat harta țării în roșu și portocaliu și anunță un vârf de caniculă la începutul săptămânii viitoare, cu temperaturi maxime de 41°…42°C.
Deși litoralul pare locul perfect pentru a ne feri de temperaturile de foc, și aici vor fi peste 35 de grade în aer, iar briza nu reușește să potolească dogoarea soarelui din miezul zilei.
În plus, indicele UV este foarte ridicat, motiv pentru care medicii recomandă expunerea la soare doar dimineața și după-amiaza, dar obligatoriu cu folosirea cremelor de protecție solară, purtarea ochelarilor de soare și a pălăriilor. Specialiștii avertizează că razele soarelui sunt tot mai puternice de la un an la altul iar, expunerea îndelungată la razele ultraviolete poate produce leziuni ale pielii și chiar cancer cutanat. Totodată, razele UV pot afecta ochii, la exterior și la interior, generând apariția sau favorizarea cataractei.
Pentru a vă proteja eficient, însă, ochelarii de soare trebuie cumpărați din locuri autorizate și să aibă lentile certificate cu protecție UV. În plus, ochelarii de soare protejează și de vânt, nisip sau de alte particule care vă pot intra în ochi și chiar pot provoca microtraumatisme.
Salvamarii au și ei recomandări: deși apa mării are peste 26 de grade, evitați să intrați brusc în apă dacă ați stat mult la soare, după ce ați mâncat sau ați făcut efort fizic, deoarece diferența de temperatură poate provoca stop cardiac.
Iar medicii atrag atenția în privința igienei și a păstrării alimentelor, pentru evitarea problemelor digestive. Nu consumați în general și cu atât mai mult în perioadele caniculare produse vândute de comercianții ambulanți pe plajă, pentru care nu aveți nicio garanție în privința condițiilor în care au fost preparate, transportate și depozitate.
De ce băuturile foarte reci, pe care suntem tentați să le consumăm când e caniculă, nu ne ajută să ne răcorim, ce alimente ar trebui să includem în meniu, de ce populara bere nu este recomandată, dar și ce înghețată să alegem ca să ne bucurăm, totuși, de desertul verii, aflăm de la dr. Gabriel Pănculescu, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, într-un interviu realizat de Cătălina Radu:
Redactor: Cătălina Radu/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Pixabay