AUDIO | Aproximativ 60 de hectare de plaje noi vor fi create în acest sezon estival
Publicat de Adina Sîrbu, 24 iunie 2024, 09:19
Turiștii și constănțenii vor avea acces la 60 de hectare de plaje noi, create chiar din acest sezon estival. Noile suprafețe de plajă vor avea lățimi de 100 de metri plajă uscată și 280 de metri plajă submersă, asigurând o pantă lină la intrarea în apă.
În stațiunea Jupiter sunt programate să înceapă astăzi lucrări ample de înnisipare a plajelor. Acestea nu erau incluse, inițial, în programul mai amplu de extindere a plajelor, dar au fost impuse de furtuna violentă de la sfârșitul anului trecut, care a erodat porțiuni extinse a liniei de țărm, din zona de sud a litoralului.
Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral anunță începerea lucrărilor de înnisipare între stațiunile Neptun și Venus pentru a oferi turiștilor noi plaje, într-un timp cât mai scurt.
Lucrările se vor face în etape, pe porțiuni mici și doar zona în care se lucrează va fi închisă, a declarat Nicușor Buzgaru, șef de proiect. Cât despre nisip, Stelică Hagi, șef de serviciu ABADL, spune că va deveni mai fin în timp, dar este un proces de durată, care se întinde pe câțiva ani.
Toate detaliile, în materialul realizat de Bogdan Comșa:
Potrivit unui comunicat al ABADL, pentru proiectul de înnisipare sunt planificate 3 celule de plajă între Neptun și Venus, pe o distanță de 2,5 km: între zona „10 Steaguri” și Hotel Poseidon – lucrările vor dura 2 săptămâni pentru fiecare jumătate (nord și sud); a doua celulă – în stațiunea Jupiter, între Hotel Poseidon și Cap Aurora; ultima celulă – între Cap Aurora și Venus.
Lucrările fac parte din Lotul 8 – Zona Jupiter – Neptun și Lotul 9 – Balta Mangalia – Venus – Aurora, fiind parte integrantă a strategiei de reducere a eroziunii costiere, și ajung la o valoare de aproximativ 640 de milioane de lei.
Zonele înnisipate, alături de structurile hidrotehnice, vor forma un sistem integrat complex, conceput să ofere protecție costieră împotriva eroziunii pe durata de viață prevăzută de 50 de ani. Aceste zone vor beneficia și de lucrări de mediu, menite să stimuleze regenerarea și dezvoltarea habitatelor marine.
Proiectul, cu finanțare europeană, include alte 9 zone delimitate astfel: Zona Stăvilare Periboina-Edighiol; Zona Mamaia; Zona Tomis; Zona Agigea; Zona Eforie; Zona Costinești; Zona Olimp; Zona Mangalia-Saturn și Zona 2 Mai. Dintre acestea, Loturile Mamaia și Eforie au fost deja finalizate.
Redactor: Bogdan Comșa/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: ABADL