Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc, duminică, Pogorârea Duhului Sfânt sau Rusaliile

Publicat de Adina Sîrbu, 23 iunie 2024, 08:57 / actualizat: 24 iunie 2024, 7:53
Mii de credincioşi sunt așteptați în lăcaşurile de cult, duminică, unde vor avea loc slujbe de Rusalii. Biserica sărbătoreşte Pogorârea Sfântului Duh, Cincizecimea sau Rusaliile, după Învierea Domnului şi Înălţarea Sa la ceruri.
Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc Pogorârea Duhului Sfânt asupra Apostolilor lui Iisus Hristos, sărbătoare numită popular Rusalii și care reprezintă întemeierea Bisericii Creştine, la 50 de zile după Învierea Domnului.
La îndemnul însufleţit al Sfântului Apostol Petru, la 50 de zile după Învierea Domnului, s-au convertit la creştinism 3.000 de oameni, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu. Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt a devenit, pe lângă Paşti, a doua mare sărbătoare rezervată botezurilor, în care nu se putea îngenunchea şi posti, iar spectacolele păgâne erau interzise.
În primele secole, Cincizecimea era strâns legată de Sfintele Paşti, fiind considerată ca o încheiere a acestora, dar din secolul al IV-lea s-a fixat obiceiul ca Cincizecimea şi Pogorârea Sfântului Duh să fie sărbătorite, separat, la 50 de zile după Înviere, făcând, astfel, loc sărbătorii Înălţării Domnului, la 40 de zile de la Paști.
Potrivit tradiției, în această zi, în biserici se aduc ramuri de tei sau de nuc care se sfinţesc şi se împart credincioşilor, simbol al limbilor de foc coborâte peste Apostoli şi putere a Duhului Sfânt. Potrivit tradiţiei creştine, ierarhii bisericeşti sunt moştenitorii şi transmiţătorii acestui har apostolic din generaţie în generaţie.
Remus Rădulescu, de la RRA:
În Noul Testament este descris momentul care stă la baza sărbătorii de astăzi. Cei 12 apostoli se aflau laolaltă în Ierusalim, la 50 de zile după Învierea Domnului și la 10 zile după Înălțarea Lui la cer. Toți au auzit un vuiet și au simțit o suflare de vânt la un moment dat în încăperea în care se găseau. Mici flăcări stăteau deasupra capului fiecăruia. Cei 12 au început să vorbească în limbi pe care nu le vorbiseră niciodată. Erau limbi pe care le înțelegeau pelerinii evrei veniți la Ierusalim din diferite țări. Apostolul Petru le-a explicat tuturor că Duhul Sfânt le-a dat darul de a propovădui în limbi străine. În urma cuvântării sale, primii 3.000 de oameni s-au botezat și au întemeiat prima comunitate creștină. În acest fel a luat naștere Biserica, Adunarea celor care cred în Iisus Hristos și se botează în numele Sfintei Treimi. Credincioșii rememorează acest moment astăzi prin participarea la Liturghie, iar la final primesc frunze de nuc sfințite care simbolizează flăcările ce au stat deasupra apostolilor“.
Semnificaţia Cincizecimii constă în faptul că de acum Duhul Sfânt pătrunde definitiv în istorie, neexistând timp şi spaţiu fără prezenţa personală, venirea reală şi lucrarea efectivă a lui Dumnezeu.
Sursă: RRA/ Redactor: Adina Sîrbu