23 iunie – Ziua mașinii de scris
Publicat de Adina Sîrbu, 23 iunie 2024, 14:59
Marcată anual la 23 iunie, Ziua maşinii de scris a fost creată pentru a recunoaşte importanţa pe care acest obiect a avut-o pentru omenire, dar şi pentru a reaminti istoria lui.
Date uitării în prezentul dominat de computere şi dispozitive inteligente, maşinile de scris au făcut istorie de la apariţia lor, cu circa trei secole în urmă.
Prima maşină de scris rudimentară a fost concepută în anul 1575 de tipograful italian Francesco Rampazetto, sub numele de „scrittura tattile”, un dispozitiv care imprima litere pe pagină. Abia în anul 1714 inginerul englez Henry Mill a brevetat pentru prima dată o maşinărie modernă după un proiect propriu. Această maşină de scris nu a intrat, însă, în producţie.
În 1802, Agostino Fantoni a conceput și el o mașină de scris pentru a-şi ajuta sora nevăzătoare care era scriitoare, în timp ce Pietro Conti di Vilavegna a inventat la rândul său un dispozitiv similar.
Prima maşină de scris comercială a fost inventată de inginerul american Christopher Latham Sholes şi a fost brevetată în 1868, la 23 iunie, ziua fiind marcată astfel în fiecare an. Sholes a creat maşina de scris pe baza unui telegraf căruia i-a adăugat taste pentru întreg alfabetul. Ulterior, el a vândut patentul.
În 1895, modelul a intrat în producţie, Eugene A. Ford introducând astfel Ford Typewriter.
Maşina de scris a ajuns în tot mai multe case şi sedii de companii şi a cunoscut perioada de glorie în anii 1950-1960. Unele dintre cele mai importante articole din istoria mass-media au fost redactate la maşina de scris, ca şi unele dintre cele mai cunoscute cărţi din istorie.
Sursă: Radio România/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Pixabay