Expoziția „Tradiția satului românesc” de la Muzeul de Artă Populară Constanţa va avea loc la sediul ICR Lisabona
Publicat de Doina Sirbu, 20 iunie 2024, 14:35
În contextul sărbătoririi Zilei Universale a Bluzei Românești și continuarea tradiției promovării acestui simbol al spiritualității românești inclus de UNESCO în Lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, Institutul Cultural Român din Lisabona, în colaborare cu Ambasada României în Republica Portugheză și Muzeul de Artă Populară Constanţa – Muzeul de Artă Populară Constanța cu sprijinul Consiliului Municipal Constanța, prezintă expoziția „Tradiția Satului Românesc”.
Inaugurarea va avea loc pe 27 iunie 2024 ora 18:30, la sediul ICR Lisabona (Rua do Barão 10 – Alfama). INTRARE LIBERĂ.
Expoziția va fi brevetată până pe 30 august 2024 și va putea fi vizionată de luni până joi, între orele 10:00 și 14:00 și vineri, de la ora 10:00 a,m. până la 12:00 p.m.
Expoziția „Tradiția satului românesc” reunește 100 de piese reprezentative ale universului rural românesc din provinciile istorice Dobrogea, Valahia, Oltenia, Moldova și Transilvania. Întrucât costumele populare reprezintă o componentă importantă a vieții tradiționale românești, expoziția cuprinde piese vestimentare reprezentative pentru femei pentru zone precum Dobruja do Sul (raionul Constanța), Valakia (Prahova), Oltenia, Moldova (Bucovina) și Transilvania (Sibiu, Maramureș). Totodată, expoziția integrează țesături, obiecte din ceramică, precum și obiecte din lemn, cu valoare decorativă, ceremonială sau aparținând industriei textile domestice. Pe vremuri, toate aceste obiecte făceau parte din casa tradițională românească, menită să decoreze interiorul țărănesc sau să fie folosite în evenimente importante din viața de familie.
Muzeul de Artă Populară Constanța funcționează într-o clădire monument arhitectural, construită între 1893 și 1896, situată pe coasta Mării Negre. Până în 1906, clădirea fiind primul sediu al Consiliului Municipal Constanța. Din 1972, clădirea a continuat integrarea circuitului muzeal, găzduind în cele din urmă colecțiile etnografice ale Muzeului de Artă Populară, devenind, de-a lungul timpului, o instituție emblematică la nivel național pentru diversitatea pieselor de patrimoniu.
Redactor online: Doina Sîrbu / Sursă, foto: Muzeul de Artă Populară Constanţa