„Poveștile Dobrogei”: „Baba Calița”, un nou spectacol de teatru radiofonic

Publicat de Adina Sîrbu, 16 iunie 2024, 14:42
În cel de-al cincilea spectacol radiofonic din seria numită „Poveștile Dobrogei”, mergem, în această seară, pe malul Dunării, în comuna Seimeni, să aflăm povestea întemeierii localității și să cunoaștem un personaj cu totul și cu totul special: Baba Calița.
Prin ce aventuri a trecut această femeie puternică, dar și familia sa, vom afla în noul episod pe care Radio Constanța îl prezintă în premieră.
Detalii ne oferă scriitorul Cristian Cealera, cel care a cules și a adaptat frumoasele legende ale Dobrogei:
Iată că am ajuns la cel de-al 5-lea moment, la o nouă piesă de teatru radiofonic din cadrul proiectului „Poveștile Dobrogei”, un proiect realizat cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, organizat de Asociația Culturală Georgiana Rusu și valoarea totală a proiectului fiind de 512.000 de lei. Proiectul include 12 piese de teatru radiofonic inspirate de seria de patru volume „Poveștile Mării Negre”, scrise de subsemnatul, Cristian Calera. Și aceste piese au început pe 19 mai și se vor încheia pe data de 4 august, și încercăm din nou să surprindem elemente inedite legate de istoriile și miturile acestor meleaguri, niște meleaguri minunate nu numai pentru noi, ci pentru toți cei care vor să afle tainele acestei Dobroge, pe care Vasile Pârvan o asemăna cu o cetate, fiind practic înconjurată din trei părți de ape, apele Dunării și mării fiind practic zidurile provinciei noastre mult iubite. Nu sunt neapărat povești scrise de Cristian Cealera, ci culese sau adaptate de către mine în încercarea de a surprinde aceste lucruri extraordinare.Cea de-a 5-a piesă se numește „Baba Calița”, o poveste din Seimeni și iată că mergem pe malul Dunării pentru a spune povestea înființării acestui sat. Astăzi, comuna Seimeni este bine cunoscută, are în componență satul Seimenii Mici, satul Dunărea și reședința, Seimeni. Și dacă încerci să afli mai multe despre cum au fost întemeiate așezările, vei afla povestea unor soldați veniți în Țara Românească, care intraseră în conflict cu domnitorul de acolo în urmă cu aproximativ 300 de ani. Numai că noi nu spunem povestea seimenilor, ci o poveste ceva mai nouă, cea a reîntemeierii satului, o reîntemeiere făcută de către o ialomițeancă, o doamnă numită Baba Calița, venită dintr-un sat cu nume inedit, satul Maltez, și care, împreună cu familia, aproximativ 10 – 12 persoane, vin în secolul al XIX-lea, pe vremea când Dobrogea era încă sub stăpânire otomană, și trec printr-o serie de aventuri în această zonă, în această regiune, care era numită de către restul românilor „Turceasca”, pentru că aici stăpâneau turcii. Prin ce aventuri trece Baba Calița și prin ce aventuri trec membrii familiei sale, ce pericole întâmpină ei în încercarea de a se stabili în această zonă, veți afla în momentul în care veți asculta acest nou proiect al nostru, această nouă piesă.În încheiere, aș vrea să punctez faptul că și prin acest al 5-lea episod al nostru încercăm să punem în valoare multietnicitatea și multiculturalitatea acestui ținut dobrogean, să arătăm cât de puternici sunt oamenii acestor locuri, cât de buni și cum se pot ajuta ei, indiferent de nație sau de religie, pentru că asta este frumusețea Dobrogei și sper ca această nouă piesă să scoată în evidență acest lucru.
Redactor: Silvia Pascale/ Redactor online: Adina Sîrbu