Din prima și până în ultima zi de prohibiție, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) au desfășurat ample acțiuni antibraconaj piscicol, pe apă şi pe uscat, atât ziua cât şi noaptea.
Din 8 iunie restricțiile din Ordinul de prohibiție au încetat. Comisarii GNM au desfășurat în aceste 2 luni de prohibiție cele mai ample și mai complexe acțiuni antibraconaj de până acum, atât pe Dunăre cât și pe întreg teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Cea mai recentă acţiune s-a desfăşurat în perioada (03-08.06.2024,) în baza Planului de Acţiune „Control Delta Dunării 2024”, aprobat de Comisarul General Andrei Rudolf CORLAN.
Echipe de comisari din cadrul Comisariatului General, Comisariatului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării și din cadrul Comisariatului Județean Galați, sub coordonarea Comisarului General Adjunct Marius Andrei Nită, au efectuat ample verificări în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi în Marea Neagră.
În urma controalelor au fost confiscate:
– 49 vintire de baltă, 1 talian de baltă, 1 setca fir textil cu denumirea populară de ohan de aprox. 100 de metri
– 5 setci fir textil cca. 150 metri,
– 4 setci fir plastic de aprox. 170 metri şi 1 setca monofilament de aprox. 12 metri.
Au fost efectuate verificări în cazul a 13 ambarcaţiuni şi pentru 19 persoane care desfăşurau activitatea de pescuit comercial la scrumbie.
Din uneltele de pescuit comerciale montate ilegal a fost eliberat un exemplar de sturion şi pește 20 de kg de peste subdimensionat, în stare vie.
De asemenea, au mai fost eliberate în mediul natural numeroase exemplare de broască ţestoasă, iar comisarii Gărzii de Mediu au acordat şi primul ajutor în cazul unui exemplar de pelican accidentat şi unei broaşte țestoase dobrogene (specie strict protejată).
În perioada 9 aprilie – 7 iunie:
– au fost verificate aproximativ 1300 de autovehicule/autoutilitare și zeci de ambarcaţiuni, constatându-se neconformităţi cu privire la transportul de peşte. Au fost confiscate 4 autovehicule ce transportau peşte din speciile: scrumbie, somn, sânger şi caras(fără documente legale de provenienţă) şi 3 ambarcaţiuni cu tot cu motoare, folosite în capturarea ilegală a peştelui.
– au fost ridicate în vederea confiscării:
peste 350 vintire
23km de setci monofilament cu fir textil sau de plastic
500 kg de peste – cantitate ce fost predată către centre de prima vânzare, urmând ca banii rezultaţi din vânzare să fie alocaţi bugetului de stat.
au fost întocmite mai multe dosare penale pentru persoane care deţineau 4 exemplare de sturion. Exemplarele au fost imediat eliberate în mediul lor natural.