CANICULĂ în Dobrogea și pe litoral: Cum ne ferim de temperaturile de foc?
Publicat de Adina Sîrbu, 10 iunie 2024, 14:16
De astăzi şi până miercuri, 12 iunie, la Constanța se vor înregistra temperaturi mai mari decât normalul datei din calendar, cu maxime de 30 de grade, disconfortul termic va fi ridicat și nopțile se anunță tropicale, cu valori minime ce nu vor coborî sub 20 de grade.
Municipalitatea nunță că Direcţia Generală Gestionare Servicii Publice va asigura: funcţionarea fântânilor arteziene existente, în special în timpul zilei, pentru menţinerea umidităţii aerului, stropirea cu apă a bulevardelor şi străzilor principale, în special în locurile aglomerate, stropirea spaţiilor verzi din parcuri, executarea dezinsecţiilor şi dezinfecţiilor pe teritoriul municipiului, precum şi asigurarea serviciilor publice de salvare acvatică-salvamar şi posturi de prim-ajutor.
De asemenea, pentru protejarea stării de sănătate pe timp de caniculă, reprezentanţii Serviciului Protecţie Civilă vă recomandă:
- Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 și 18.00;
- Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
- Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius;
- Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
- Beţi zilnic între 1,5 și 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute;
- Nu consumaţi alcool, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
- Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
- Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).
- Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
- Păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţele care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.
Și proprietarii de animale au obligația ca, în zilele caniculare, să ia măsuri pentru asigurarea protejării lor și evitarea apariției stresului termic – atrage atenția Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară.
Astfel, proprietarii de animale trebuie să le asigure un adăpost corespunzător și o cantitate suficientă de apă proaspătă și hrană, iar animalele folosite pentru tracțiune sau alte activități de povară nu vor fi exploatate în miezul zilei, dacă temperatura la umbră depășește 25°C.
În privința animalelor de companie, cum ar fi câinii, pisicile sau iepurii, ANSVSA îi atenționează pe proprietari că, în cazul în care acestea sunt ținute afară, este important să se asigure o sursă de apă potabilă, precum și un adăpost umbrit împotriva razelor solare.
O atenție deosebită trebuie acordată transportului animalelor de companie, astfel încât acestea să nu fie ținute în vehicule expuse în mod direct și pe o perioadă îndelungată la temperaturi ridicate.
Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Pixabay