CONSTANȚA: O singură cerere de vot cu urna mobilă, aprobată la Spitalul Județean, din sute de solicitări

Publicat de Adina Sîrbu, 9 iunie 2024, 16:32
La Spitalul Județean Constanța, doar o singură cerere de vot cu urna mobilă a fost aprobată, cu toate că au existat mai multe solicitări. Probleme sunt și la Centrul pentru persoane vârstnice.
Aproape 300 de persoane din municipiul Constanța au solicitat urna mobila pentru a-și exercita dreptul constituțional de a vota. Cei care nu se pot deplasa la secțiile de votare au depus cererile pentru urna mobilă încă de ieri. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului de Urgență Constanța, Crina Kibedi, aproximativ 200 de pacienți internați în unitatea sanitară au depus cereri pentru urna mobilă, însă doar o cerere a fost aprobată.
Ca și în cazul Spitalului Județean, cererile pentru urna mobilă de la Căminul pentru persoane vârstnice din Constanța au rămas fără răspuns, iar beneficiarii nu au putut vota. Pentru cele 173 de persoane internate în cămin, dintre care 36 netransportabile, au fost formulate cereri pentru urna mobilă, iar în absența unui răspuns favorabil, până la ora 15.00 votaseră doar 50 de persoane aflate în evidențele Căminului.
Legea spune clar că votul cu urna mobilă poate fi acceptat în cadrul unităților spitalicești, în cazul persoanelor care nu se pot deplasa, din cauza unei boli sau din cauza unei invalidități, iar prevederea se aplică atât celor care se află internați într-un spital public, cât și celor internați într-o unitate sanitară privată.
Ce spune despre această situație purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Județean Constanța, Vlad Jipa:
Dau exemplu unui bolnav din spital: a făcut cererea către director, iar directorul a transmis aproape în preziua votării, vă dați seama că n-ar avea timp să se întoarcă la bolnav și să completeze cererea. Deci dacă n-a îndeplinit toate elementele juridice solicitate de lege, nu a avut posibilitatea să îndrepte erorile materiale, dacă au fost.
Concret, până la ora 22.00 se poate vota în căminul de bătrâni și la spital?
Bineînțeles, iar la ora 22.00, urna mobilă, indiferent dacă la alte secții de votare este coadă sau mai sunt oameni în secțiile de votare și se prelungește până la 23.59, urna mobilă trebuie să fie în secția de votare, dar se poate vota în baza cererii antedepuse.
Prefectura Constanța, prin purtătorul de cuvânt Elena Tănase, a declarat că problema a fost semnalată Biroului Electoral Municipal, iar persoanele respective vor putea vota:
Din discuțiile purtate cu Biroul Electoral Municipal, inclusiv cu personalul tehnic auxiliar, pus la dispoziție de Primăria Municipiului, reiese că cererile respective au fost distribuite pe secții de votare și, în momentul de față, se află în drum către acele secții de votare. Este atributul președintelui secției de votare să aprobe deplasarea urnei mobile. Toți cei care doresc să voteze și au completat cererile conform prevederilor legale, trebuie să voteze.
Redactori: Laurențiu Despina, Bogdan Comșa/ Redactor online: Adina Sîrbu