Cartea „A fost odată în Dobrogea: mișcarea națională tătară din Crimeea între cele două războaie mondiale” a văzut lumina tiparului

Publicat de Doina Sirbu, 7 iunie 2024, 12:13
Lect.univ.dr. Filiz Tutku Aydın Bezikoğlu de la Universitatea de Științe Sociale din Ankara Departamentul de Științe Politice și Administrație Publică, împreună cu c.ș. III dr. Metin Omer, de la Universitatea „Ovidius” din Constanța și doctoratul Edige Burak Atmaca de la Universitatea din Varșovia au lucrat la volumul „A fost odată în Dobrogea: mișcarea națională tătară din Crimeea între cele două războaie mondiale”.
O valoroasă lucrare alcătuită din opt capitole, unde s-a acordat atenție restaurării și tipăririi fotografiilor la cea mai înaltă calitate din albumul foto al lui Selim Ortay din Arhivele Naționale din Crimeea și a fost tipărită de către Președinția pentru turcii din străinătate și comunitățile înrudite (YTB) în 500 de exemplare. În partea de prezentare a cărții, a fost inclus articolul președintelui YTB Abdullah Eren, astfel: „Pe lângă contribuția la cercetarea istoriei Turciei, României, Poloniei și Ucrainei, acest studiu va fi și un ghid în crearea unei culturi a conviețuirii între diferitele societăți din geografia balcanică de astăzi, prin colaborări culturale şi dialoguri între spațiile geografice din trecut. A ne aminti trecutul nostru și a-l transmite noilor generații este o responsabilitate sacră pe care istoria ne-a pus-o asupra noastră. În acest sens, aș dori să mulțumesc tuturor celor care au contribuit la această lucrare care va păstra memoria tătarilor din Crimeea și salut cu respect pe toți compatrioții noștri, în special pe tătarii din Crimeea.”
În prezentarea cărții de pe pagina de știri a Agenției de presă crimeene, lect.univ.dr. Filiz Tutku Aydın Bezikoğlu afimă că ideea cărții a apărut atunci când a accesat câteva fotografii din Arhiva Națională a Crimeei, iar cu ajutorul avocatului Ünsal Aktaş, interesat de Arhiva Națională a Crimeei, a intrat în posesia albumului foto, creeat de Selim Ortay, unul dintre decanii mișcării naționale din Crimeea, fotografiile cuprinse în volum reflectă viața din Dobrogea, activitatea reprezentanților mișcării naționale din Crimeea în anii ’30.
Albumul cuprinde și prima fotografie a unui monument funerar cu însemnele tătarilor crimeeni „tarak tamga”. Monumentul este ridicat la mormântul poetului național tătar Mehmet Niyazi (1878-1931) și reprezintă primul monument cu un „Tarak Tamga” din istoria Crimeei. Acest edificiu se află în localitatea Medgidia, iar la momentul ridicării monumentului din anul 1931 a avut loc o mare ceremonie, la care au participat 4 mii de personae. Iar din arhivele românești c.ș. III dr. Metin Omer, de la Universitatea „Ovidius” din Constanța a găsit foarte multe fotografii cu Seminarul musulman din Medgidia, cu deosebită valoare pentru etnicii tătari din Dobrogea.
Referitor la carte Bezikoğlu a mai precizat: „În cele din urmă, cartea se încheie cu fotografii de migrație. A existat o migrație foarte mare din Dobrogea către Turcia cu ocazia Acordului de migrație dintre Turcia și România. Există fotografii cu rulote de migrație care se adună în jurul portului Constanța, oamenii sunt tulburați pentru că așteaptă navele de luni de zile. Există fotografii cu adevărat triste și patetice. De exemplu, oamenii au vândut plăcile de pe acoperișul caselor lor pentru a migra. Există fotografii ale acestor case. În acest fel, credem că am subliniat rolul evenimentelor care au avut loc la acea vreme, atât prin prisma mișcării naționale tătare din Crimeea, cât și a situației tătarilor din Dobrogea”.
Cartea a fost publicată în limbile: turcă, română și engleză. „Vrem să fie citită în toată lumea. În afară de asta, vrem să contribuim la relațiile turco-române având cartea în limba română. Pentru că tătarii din Crimeea au o mare importanță în istoria României. Sunt o minoritate a României care a fost întotdeauna loială și respectată”.
Cartea „A fost odată în Dobrogea: mișcarea națională tătară din Crimeea între cele două războaie mondiale” va fi disponibilă pe site-ul Direcției Centrale de gestionare a fondurilor rotative a Ministerului Culturii și Turismului (Decimm). O expoziție de picturi legate de carte va avea loc la Constanța, România, în septembrie 2024.
Redactor: Ghiulşen Ismail-Iusuf / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: arhiva personală Filiz Tutku Aydın Bezikoğlu